Cum te descurci cu acneea la bebelusi


Termenul de acnee asociat cu micutul tau iti poate parea exagerat, insa este o manifestare absolut normala ce poarta numele de acneea nou-nascutului. Te asteptai ca micutul tau sa aiba acea piele fina si frumoasa “de bebelus’, dar iata ca [...]


Termenul de acnee asociat cu micutul tau iti poate parea exagerat, insa este o manifestare absolut normala ce poarta numele de acneea nou-nascutului.

Te asteptai ca micutul tau sa aiba acea piele fina si frumoasa “de bebelus’, dar iata ca bubitele mici si rosii s-au instalat pe obrajorii puiului tau. Nu te ingrijora. Un strop de rabdare si vei observa cum vor disparea lasand in loc pielea curata si catifelata.

Cum arata acneea nou-nascutului?

- sunt mici umflaturi rosii (papule), unele cu continut galbui (pustule), situate la nivelul obrajilor, fruntii, barbiei ce apar de regula in primele 3 – 4 saptamani de viata
- devin evidente in momentele cand bebelusul este agitat sau plange

Care este cauza?

- hormonala: in timpul sarcinii hormonii materni trec prin placenta si provoaca la copil stimularea glandelor sebacee. Acestea se gasesc la nivelul pielii, in numar mai mare la nivelul fetei, toracelui, spetelui si secreta sebumul. In cazuri exceptionale sunt implicate dezechilibre hormonale ale copilasului.
- medicamente luate de mamica in timpul sarcinii

Cand este oportun consultul medical?

- exista manifestari similare si in alte afectiuni (de exemplu, alergiile) care, spre diferenta de acnee, necesita tratament imediat. De aceea este obligatoriu ca un medic sa confirme acest diagnostic.
- daca bubitele persista mai mult de 3 luni sau aspectul lor se modifica in rau

Cum il poti ajuta pe micut?

Desi nu exista tratament specific pentru acneea nou-nascutilor, ai la indemana cateva modalitati de preveni agravarea prin infectarea bubitelor:
- fara a exagera cu acest lucru, pastreaza zonele afectate curate si uscate (saliva are efect iritant). Sterge zonele respective prin tamponare delicata, nu prin frecare.
- foloseste apa si sapun special pentru bebelusi si evita incarcarea porilor cu uleiuri, creme sau alte lotiuni
- bubitele se vor vindeca de la sine. Orice incercare de a le rupe poate cauza mai mult rau si reprezinta un risc de infectare.
- mai ales in zilele calduroase, fereste-l de transpiratia abundenta si mentine-l pe cel mic hidratat

Chiar daca nu iti plac, ai rabdare cu bubitele nedorite. Poti cere si parerea unui medic dermatolog. Daca ti se va recomanda, poti folosi apa bicarbonatata (bicarbonat alimentar dizolvat in apa) sau o alta metoda adjuvanta. In aproape toate situatiile, acneea dispare in jurul varstei de 3 – 4 luni.

related posts

Modifică setările cookies