Nou-nascutii sunt predispusi la eruptii cutanate


Imediat dupa nastere, bebe e predispus sa dezvolte eruptii cutanate suparatoare. Vestea buna? Cele mai multe eruptii nu ii vor face rau celui mic si vor disparea de la sine. Chiar daca poate parea dificil sa ingrijesti pielea bebelusului, tot [...]


Imediat dupa nastere, bebe e predispus sa dezvolte eruptii cutanate suparatoare. Vestea buna? Cele mai multe eruptii nu ii vor face rau celui mic si vor disparea de la sine.

Chiar daca poate parea dificil sa ingrijesti pielea bebelusului, tot ce trebuie sa faci este sa cunosti raspunsul la urmatoarele intrebari:
- Ce afectiuni ale pielii pot trata acasa?
- Ce afectiuni necesita tratament medical?
- Cum poti preveni problemele pielii bebelusului?

1. Piele uscata

Nu te ingrijora daca nou-nascutul are piele uscata si exfoliata. Acest lucru se intampla de obicei in cazul bebelusilor care se nasc dupa termen. Dupa ce se curata, pielea ramane sanatoasa si hidratata.

2. Excesul de sebum provoaca matreata

Dermatita seboreica (matreata) poate aparea in primele doua luni de viata ale bebelusului si este cauzata de excesul de seboree. Eruptiile cutanate sunt solzoase si apar pe scalp, sprancene, pleoape, partile laterale ale nasului sau in spatele urechilor.

Medicul pediatru iti va recomanda tratamentul potrivit pentru aceasta problema: sampon special, ulei de bebelus sau anumite creme si lotiuni.

3. Cosuri si puncte albe

Acneea bebelusului isi are inceputul in burtica, iar cosurile de pe nasucul si obrajii bebelusului trec de obicei in cateva zile, asa ca nu este nevoie sa apelezi la un tratament anume.

4. Dermatita atopica

Eczemele sunt eruptii cutanate rosii comune bebelusilor care au in familie persoane cu astm, alergii sau dermatita atopica si pot aparea pe fata bebelusului ca o eczema cutanata “umeda”, care in timp devine uscata. Dermatita apare uneori si pe coate, piept, brate sau in spatele genunchilor.

Protejeaza epiderma celui mic folosind detergent si sapun pentru piele sensibila si foloseste mai putin balsam de rude decat de obicei.

5. Caldura excesiva irita pielea

Iritatiile cauzate de caldura sunt ca niste umflaturi mici, de culoare roz sau rosii si apar de obicei in parti ale corpului predispuse la transpiratie (gat, axile, pliurile pielii). Asigura-i bebelusului un mediu uscat, racoros si haine largute.

Imbraca-l pe cel mic dupa principiul “foite de ceapa” (mai multe straturi subtiri), astfel incat vei putea sa ii dai jos cate o hainuta pe masura ce i se face cald, evitand totusi ca bebelusul sa sufere de frig.

6. Dermatita de scutec

Daca bebelusul tau are pielea rosiatica in jurul scutecului, atunci cel mic are dermatita de scutec. Aceasta problema apare cand scutecul este prea strans, nu a fost schimbat la timp sau din cauza anumitor tipuri de detergenti, scutece ori chiar servetele umede.

Evita dermatita de scutec prin expunerea zonei la aer cat mai mult posibil si aplica o crema cu oxid de zinc.

7. Pielea bebelusilor nu are nevoie de pudra de talc

Bebelusii pot inhala pudra de talc, iar acest lucru poate cauza probleme la plamani, asa ca mai bine eviti talcul cand vine vorba de micutul tau.

8. Pielea bebelusului si acneea miliara (Milia)

50% dintre bebelusi prezinta pe suprafata pielii umflaturi mici si albe, numite Milia. Acestea apar in general pe fata si nas. Acneea miliara este numita de multe ori acneea bebelusului, dar aceasta din urma este asociata unor schimbari hormonale.

Milia nu necesita tratament special pentru ca umflaturile dispar in cateva zile sau saptamani, fara alte complicatii.

9. Pielea galbena poate fi semn de icter

Icterul este o colorare in galben a pielii bebelusului care apare de obicei la 2-3 zile dupa nastere, afecteaza pielea si ochii nou-nascutului si este des intalnita la bebelusii nascuti prematur.

Icterului este cauzat de excesul de bilirubina (care se formeaza datorita degradarii celulelor rosii din sange) si dispare pana la varsta de 1-2 saptamani. Consulta medicul pentru a afla tratamentul adecvat.

related posts

Modifică setările cookies