Cu toate ca alaptatul este unul dintre cele mai firesti gesturi care au loc dupa venirea pe lume a copilului, exista persoane care inca au reticente fata de femeile care isi hranesc micutii in public. Uite de ce nu ar trebui sa-ti fie rusine sa alaptezi in spatii deschise.
- Un copil nou-nascut este mereu infometat, iar sistemul lui digestiv imatur ii creeaza o continua pofta de mancare. Tocmai de aceea, te vei vedea nevoita sa-i oferi hrana de care are nevoie indiferent de locul in care va aflati: acasa, in vizita la rude si apropiati sau intr-un loc public din orasul in care locuiti.
- Alaptatul reduce riscul ca bebelusul tau sa se imbolnavaesca de astm, diabet, il fereste de eczeme, infectii, obezitate si probleme cu inima. Chiar si tu ai o multime de beneficii cand il alaptezi pe micut.
Fiind perfect constienta de aspectele pozitive pe care le aduce acest gest firesc, rusinea sau timiditatea pe care le-ai putea simti cand hranesti copilul la san in public sunt de inteles. Renunta insa la inhibitii. Atata timp cat o faci discret si incepi sa privesti intreaga actiune ca pe ceva firesc, alaptatul in spatii deschise se poate transforma in ceva obisnuit pentru cei din jur.
Urmeaza exemplul lui Beyonce, care nu s-a lasta influentata de prezenta a zeci de paparazzi si a hranit-o pe micuta Blue Ivy intr-un restaurant din New York, insotita fiind de Jay-Z si P.Diddy.
Iata care sunt sfaturile pe care le ofera medicii specialisti mamicilor timide:
1. Invata sa “citesti” nevoile bebelusului tau si obiceiurile lui de masa
Cu cat vei detine mai multe informatii despre rutina bebelusului tau, cu atat iti va fi mai simplu sa-l hranesti. Daca identifici perioadele in care i se face foame, vei evita plansetele lui de atentionare si il vei putea alapta mai usor.
Un bebelus infometat si agitat prezinta o incordare a muschilor guritei, care ii vor ingreuna suptul. Daca vei intelege momentele in care ii este foame insa, vei evita agitatia si vei atrage mai putina atentie decat in alte situatii. Desigur, cel mic se va hrani mai usor daca va fi linistit.
2. Achizitioneaza haine potrivite
De la poncho-uri si paturici speciale, in magazinele cu haine pentru gravidute si proaspete mamici exista o multime de articole care te vor ajuta sa nu te expui foarte mult in public. Poti sa apelezi la ajutorul unei esarfe chiar. Foloseste orice hainuta care iti ofera siguranta si incredere si hraneste-ti bebelusul indiferent de locul in care va aflati.
3. Cere ajutorul persoanelor apropiate
Cei dragi se pot transforma in protectorii spatiului tau personal. Foloseste-i pe post de “scut” in momentul in care stii ca trebuie sa-ti hranesti puiul la san. Mai mult decat atat, explica-le importanta gestului si castiga-i de partea ta. Prezenta cat mai multor persoane care iti ofera incredere si siguranta va fi un sprijin extraordinar in momentele in care vrei sa alaptezi in public.
4. Nu sta singura
Medicii considera ca daca vei hrani bebelusul in public mai des, te vei obisnui mai repede cu acest ritual. Afla daca exista anumite grupuri de mamici care fac asta in mod constant si alatura-te lor.
5. Tine minte ca sanatatea ta este foarte importanta
Alaptataul reduce riscul aparitiei cancerului la san si ovare si face parte din procesul firesc al recuperarii de dupa nastere. El previne depresia postpartum si te ajuta sa creezi o legatura speciala cu bebelusul tau, ca sa nu mai zicem ca te ajuta sa pierzi kilogramele in plus pe care le-ai capatat in cele 9 luni de sarcina.
Tu ai alaptat in public vreodata? Cum te-ai simtit? Spune-ne mai multe despre experienta ta in sectiunea de comentarii.