In jurul varstei de un an, copiii incep sa inteleaga faptul ca anumite sunete au anumite intelesuri si incep sa utilizeze primele cuvinte. Cuvintele pronuntate de copii pot sa nu semene cu pronuntia dumneavoastra; repetati cuvintele corect. Ii veti ajuta astfel sa invete pronuntia adecvata a acestora.
Toti copiii care incep sa mearga trec prin etapa in care indica cu degetul obiectele pe care si le doresc. Nu este nevoie sa-i intrebati ceva, ci spuneti doar cuvantul clar pentru a descrie obiectul pe care-l indica. Repetati un cuvant (de exemplu, suc) in trei propozitii diferite, de exemplu „Mami o sa-ti dea suc. Sucul se afla in frigider. Mami o sa puna sucul in cana.”
In jurul varstei de doi ani, copiii incep sa foloseasca propozitii alcatuite din doua cuvinte. Imbogatiti-le vocabularul treptat prin adaugarea unui alt cuvant dupa ce l-au invatat deja pe primul, de exemplu, suc de portocale, si repetati cuvintele in propozitii diferite.
In jurul varstei de trei ani, copiii vorbesc destul de clar pentru a se putea face intelesi si de persoane straine.
La cinci ani, vocabularul inmagazinat trebuie sa le permita deja sa vorbeasca despre activitatile lor de zi cu zi.
In ce mod imi pot da seama daca copilul meu prezinta tulburari de vorbire sau auz?
- Daca pana la varsta de 12 luni nu spune “ma- ma, da-da” si emite diferite sunete, chicoteste si tipa.
- Daca pana la varsta de 18 luni, indica doar obiecte si nu utilizeaza sase cuvinte clare pentru a indica propriile dorinte sau pentru a descrie anumite lucruri.
- Daca la varsta de 2 ani, nu stie deja 20 cuvinte clare si nu poate urma instructiuni simple.
- Daca la varsta de 3 ani, nu se poate face clar inteles de cei din jurul sau.
Ce pot face?
Este posibil ca bebelusul dumneavoastra sa fi fost supus unui test auditiv imediat dupa nastere. Chiar daca a trecut acel test, aceasta nu inseamna ca nu poate prezenta probleme auditive mai tarziu.
Pentru mai multe informatii intra pe www.panadolbaby.ro.