In noaptea de 31 octombrie, in tari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Puerto Rico si Australia este sarbatorit Halloween-ul. Originara din Irlanda, aceasta sarbatoare este cunoscuta si sub numele de “Ziua tuturor sfintilor” si este un adevarat motiv de bucurie atat pentru copii, cat si pentru adulti.
De-a lungul timpului, Halloween-ul a devenit foarte popular si in tara noastra, tot mai multi romanii imbratisand traditiile si obiceiurile acestei sarbatori.
Copiii asteapta cu nerabdare obiceiul colindatului de Halloween-ul deoarece sunt rasplatiti cu o multime de bunatati: ciocolata, bomboane, jeleuri si alte specialitati dulci. In perioada acestei sarbatori, parintii sunt nevoiti sa fie mai indulgenti in privinta consumului de dulciuri de catre nazdravanii lor.
Citeste si: Cum poti decora dovleacul de Halloween fara sa folosesti ustensile ascutite – GALERIE FOTO
In cazul in care esti ingrijorata de cantitatea mare de zahar pe care cei dragi tie o vor consuma in aceasta perioada, iti spunem ca exista si o traditie cu efecte pozitive asupra sanatatii intregii familii: sculptarea dovleacului. Stim ca cioplirea dovleacului de Halloween te poate ajuta sa pierzi cateva calorii, dar nu aceastea sunt aspectele pozitive pe care dorim sa ti le prezentam.
Cunoscut ca o leguma din punct de vedere culinar, dovleacul este de fapt un fruct extrem de bogat in nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului familiei tale.
Dovleacul are un nivel scazut de grasimi saturate si colesterol. In plus, este o sursa importanta de vitamine (E, B1, B6), acid folic si fibre (creeaza senzatia de satietate), scrie myhealthnewsdaily.com.
Un studiu publicat in jurnalul italian “Nutritie, metabolism si afectiuni cardiovasculare” demonstreaza ca ideea consumarii de alimente bogate in betacaroten, precum dovleac, morcov, cartofi dulci, spanac sau varza, ar putea reduce riscul deceselor rezultate ca urmare a bolilor cardiovasculare.
O alta cercetare aparuta in publicatia “Journal of Medicinal Food” a descoperit ca uleiul de seminte de dovleac ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la protejarea sistemului cardiovascular.
De obicei, cand te gandesti la dovleac si mancare in acelasi context, cel mai probabil gandul te duce la placinta de dovleac. Te va surprinde faptul ca aceasta specialitate nu este cea mai sanatoasa modalitate de a te bucura de dovleacul de Halloween.
Citeste si: Top 3 ingrediente sanatoase pentru un pranz hranitor
Pentru a te bucura de toate beneficiile consumului de dovleac, iti oferim patru moduri de preparare.
1. Salata de dovleac
Iti propunem sa faci la gratar dovleac taiat cubulete si sa il adaugi in salata obisnuita de cruditati. Surprinzator, este un preparat gustos si aduce o savoare tomnatica unui fel de mancare destinat, in general, consumului in lunile calduroase de vara.
2. Supa
De supa de dovleac, unul din preparatele noastre culinare favorite, te poti bucura in diferite moduri. Adauga dovleac pasat unei supe de rosii cu mirodenii, crutoane si vei obtine o adevarata delicatesa. Mai poti adauga dovleac in orice supa crema preferata de tine si familia ta.
3. Dovleac calit
La origine, dovleacul calit este un preparat traditional thailandez. Pe cat de simplu este de gatit, pe atat este de gustos si satios. Exista mai multe variante, dar reteta de baza are ca ingrediente putin sos de peste, usturoi, piper si un praf de zahar.
4. Seminte de dovleac coapte
Dupa ce ai terminat de sculptat dovleacul, spala semintele si aseaza-le pe o foaie de copt bine unsa cu ulei de masline. Apoi lasa-le in cuptor pentru urmatoarele 25 de minute la o temperatura ridicata, aproximativ 160-165 de grade.
Cand semintele sunt coapte, depoziteaza-le intr-un vas ermetic pentru a le putea pastra mai mult timp. Le poti folosi ca o gustare hranitoare pentru micutul tau sau le poti adauga in diferite preparate, cum ar fi salata de dovleac.
Va dorim pofta buna si asteptam sa ne povestiti in sectiunea de Comentarii cum v-ati petrecut Halloween-ul!