Febra reprezinta cresterea temperaturii corporale a copilului dumneavoastra. Aceasta face parte din reactia normala a organismului la infectii si joaca un rol important in combaterea acestora.
Febra se manifesta rar in cazul bebelusilor sub sase luni si poate fi un simptom al unei infectii sau boli severe. Adresati-va medicului pentru recomandari in cazul in care copilul dumneavoastra are sub trei luni si are temperatura de minim 38°C sau are intre trei si sase luni si o temperatura de minim 39°C.
Intelegerea si masurarea temperaturii
Temperatura normala a corpului este de 37°C atunci cand este masurata in gura. Febra se manifesta atunci cand temperatura corporala depaseste cu cel putin 1ºC valorile normale. Temperatura normala a corpului variaza in functie de locul in care este masurata precum si de diferitele ore ale zilei.
Tipurile de termometre
Sunt disponibile mai multe tipuri de termometre; medicul sau farmacistul dumneavoastra va va oferi recomandari utile in acest sens. Respectati intotdeauna instructiunile care va sunt oferite impreuna cu termometrul.
Termometre digitale
Acestea se pun la subsuoara copilului (niciodata in gura copilului sau rectal). Termometrele digitale din plastic, care emit sunete intermitente atunci cand sunt pregatite de functionare, sunt mai usor de utilizat si citit decat termometrele traditionale din sticla subtire. Acestea sunt de asemenea mai putin fragile. Unele au chiar o forma specifica pentru a se potrivi sub bratul unui copil.
Termometru de frunte
Acesta se pun pe fruntea copilului. Se utilizeaza rapid (nu uitati sa indepartati mai intai banda de pe spate) si este bun ca indicator general – insa nu este la fel de precis ca alte metode.
Termometru instantaneu (cu radiatii infrarosii)
Se pozitioneaza in urechea copilului sau pe frunte. Este mai usor si mai rapid de utilizat (aproape instantaneu) si destul de precis insa mult mai costisitor.
Medicamente destinate reducerii temperaturii
Medicamentele destinate reducerii febrei (cunoscute sub denumirea de antipiretice) sunt disponibile in farmacii. Aceste medicamente pot contribui la reducerea temperaturii corporale a copilului, insa acestea nu trateaza cauza febrei.
In cazul in care temperatura copilului depaseste 38,5° C, copilul este agitat sau are o stare generala foarte proasta din cauza febrei, il puteti ajuta sa se simta mai bine administrandu-i un medicament antipiretic (care reduce febra).
Ce puteti face cand copilul dumneavoastra are febra?
- Dati copilului sa bea multe lichide (in cazul in care un bebelus sau un copil este alaptat la san, lichidul cel mai potrivit este laptele de san).
- Incercati sa identificati semnele de deshidratare: fontanela adancita (moalele capului la bebelusi), simptomele de uscaciune a gurii, ochi adanciti in orbite, lipsa lacrimilor si urinare redusa.
- Nu imbracati bebelusul prea gros sau prea subtire;
- Nu incercati sa racoriti copilul cu un burete imbibat in apa deoarece nu veti reduce astfel febra.
- Verificati copilul in mod regulat pentru a vedea daca nu prezinta eruptii si daca starea acestuia se imbunatateste. In cazul aparitiei unei eruptii sau daca va faceti griji legate de faptul ca starea acestuia nu se imbunatateste, adresati-va medicului dumneavoastra pentru mai multe sfaturi.
- In cazul in care copilul dumneavoastra merge la gradinita, verificati care sunt regulile acesteia; este mai bine sa tineti copilul acasa cand are febra si sa anuntati gradinita de existenta bolii.
Cand este momentul sa contactati medicul?
Trebuie sa va adresati unui medic in cazul in care copilul dumneavoastra are febra si:
- Are o varsta frageda (maxim 6 luni).
- Are dureri de urechi.
- Are dificultati la inghitit.
- Are respiratie rapida
- Prezinta o eruptie.
- Vomita.
- Prezinta rigiditate la nivelul gatului.
- Fontanela este bombata (moalele capului la bebelusi).
- Prezinta o stare de somnolenta si de oboseala puternica.
In cazul unei urgente (duceti copilul la spital sau sunati la 112 pentru ambulanta):
- In cazul in care copilul vomita si elimina medicamentul sau toate lichidele consumate.
- Daca gatul pare a fi rigid sau imobil.
- In cazul in care copilul respira cu dificultate.
- In cazul in care copilul tipa, este foarte iritabil si nu poate fi linistit in nici un fel.
- In cazul in care copilul este inconstient (nu il puteti trezi) sau daca acesta are convulsii (miscari bruste si involuntare).
Pentru mai multe informatii intra pe www.panadolbaby.ro.