Femeile nu mai au voie să facă avort în Texas după a șasea săptămână de sarcină. Decizia care a scandalizat opinia publică


Discuții pro și contra în SUA, după ce Curtea Supremă de Justiție a decis să respingă o contestație depusă împotriva legii de interzicere a avortului în Texas. Noile prevederi interzic întreruperile de sarcină și permit oricui să depună plângere în cazul depistării încălcării legislației.


Femeile din Texas care vor să întrerupă o sarcină pot apela la medic doar înainte de împlinirea celor 6 săptămâni. Un act legislativ a fost aprobat de 30 de orașe din Texas și a intrat în vigoare la 1 septembrie 2021, după ce Curtea Supremă de Justiție a respins o contestație.

Conform documentului, numit Texas Heartbeat Act, femeile nu mai au voie să facă avort după cea de-a șasea săptămână de sarcină. Excepție fac cazurile în care întreruperea de sarcină este impusă din motive de sănătate a femeii.

Texas Heartbeat Act a provocat dezbateri aprinse peste Ocean, iar unul dintre motive este că, în multe situații, femeile nici nu știu că sunt însărcinate în primele 6 săptămâni.

Mai mult, legea nu permite întreruperea unei sarcini cauzate de viol sau incest, fapt care a stârnit mânie în rândul femeilor.

Cei care încalcă prevederile legale vor fi amendați cu 10.000 de dolari, se arată în document. Însă, noua lege, o premieră a ultimilor 48 de ani, conferă oricărei persoane dreptul de a depune plângere atunci când sesizează încălcarea prevederilor în vigoare.

Avortul a fost interzis în Texas la 1900. O excepție, justificată de probleme medicale, a fost introdusă în lege în 1950. În 1973, Curtea Supremă de Justiție a decis că orice femeie poate decide să întrerupă o sarcină dacă ea consideră că este mai bine pentru ea.

Hotărârea a fost emisă după judecarea cazului Roe vs. Wade, care a servit ca exemplu.

Fotografii: Shutterstock/Getty Images

Vezi și VIDEO:

  • Femeile nu mai au voie să facă avort în Texas după a șasea săptămână de sarcină. Decizia care a scandalizat opinia publică

related posts

Modifică setările cookies