Fimoza la copii, care sunt simptomele si cum poti rezolva problema


Sunt multe mamici de baietei ingrijorate de eventualitatea ca cel mic sa aiba probleme de natura genitala. De cele mai multe ori este vorba de fimoza. Ce este fimoza? Portiunea cutanata care acopera capul penisului (glandul) se numeste preput. Fimoza [...]


Sunt multe mamici de baietei ingrijorate de eventualitatea ca cel mic sa aiba probleme de natura genitala. De cele mai multe ori este vorba de fimoza.

Ce este fimoza?

Portiunea cutanata care acopera capul penisului (glandul) se numeste preput. Fimoza consta in stramtarea acestuia si imposibilitatea retractiei (decalotarii). Este bine sa stii ca un numar mare de nou-nascuti prezinta fimoza fiziologica, temporara. Pe masura ce baietelul creste, situatia revine la normal, fara tratament.

Acest lucru se intampla in 90% din cazuri in jurul varstei de 3-5 ani, urmand ca acest procent sa creasca catre 99% pana la varsta de 17 ani.

O parte a fimozelor apar prin fortarea acestei decalotari inainte ca organismul sa fie pregatit pentru asta. In consecinta, se vor forma cicatrici care se vor fibroza si vor determina aparitia fimozei. In functie de gradul de constrictie al preputului, exista fimoza partiala sau totala.

De ce apare fimoza?

- cea mai frecventa cauza la baieteii foarte mici o constituie disproportia dintre ritmul de dezvoltare al preputului si cel al glandului penian
- inflamatii ale capului penian generate de microbi, traumatisme
- un motiv mult invocat de catre adeptii circumciziei este o igiena precara a penisului ce favorizeaza dezvoltarea unui mediu propice infectiilor locale
- malformatii ale penisului sau alte boli genitale

Ce semne si simptome apar?

- imposibilitatea retragerii preputului peste capul penisului
- urinare dificila, uneori insotita de durere
- jetul de urina este imprastiat

Cum evolueaza?

Fimoza retrange spatiul de la nivelul glandului lasand numai un mic orificiu pentru urinare. Fiind un mediu inchis, substanta secretata la nivelul preputului (smegma) se acumuleaza si poate cauza infectii. Daca la nivelul penisului apar zone rosiatice, umflaturi, colectii purulente, durere foarte mare, iar baietelul tau face si febra, du-l de urgenta la medic.

Care este tratamentul?

Daca nu exista complicatii, fimoza dispare pana la varsta de 5 ani. Orice incercare de a trage fortat de preput nu este numai o traumatizare a copilasului, ci si un risc de aparitie a parafimozei (in urma decalotarii fortate, preputul s-a blocat si nu mai revine peste capul penisului).

Academia Americana de Pediatrie recomanda insistent ca aceasta decalotare sa nu se produca mai devreme decat decide insusi organismul. Parafimoza necesita interventie de urgenta deoarece poate duce chiar la necroze la nivelul penisului.

Multi medici gasesc ca fiind nejustificata si un pic fortata folosirea unguentilor cu corticosteroizi la varste foarte mici din doua considerente: deseori preputul se va largi odata pe masura ce baietelul creste, iar hormonii secretati la pubertate au acelasi efect.

Un astfel de tratament trebuie facut cu precautie la cei mici, iar dozele ajustate la intervale mici de timp.

Circumcizia este metoda cea mai “populara” asociata diagnosticului de fimoza. Motivul medical (obiectiv) pentru a alege aceasta interventie chirurgicala este pericolul de aparitie a complicatiilor.

Traditiile, dorintele personale si influenta celor din jur fac parte din categoria motivelor subiective.

Atunci cand banuiesti ca baietelul tau are fimoza, o buna idee ar fi atat consultul unui medic pediatru, cat si al unui urolog. Ei sunt in masura sa vada daca este intr-adevar fimoza si in ce masura afecteaza starea de sanatate a micutului tau.

related posts

Modifică setările cookies