Greutatea mica a fatului la nastere, cauze si complicatii


Daca bebelusul tau cantareste mai putin de 1,5 kilograme la nastere, atunci este considerat ca avand o greutate mult sub medie. Afla cum s-a ajuns aici, ce poti sa sa faci pentru a atenua complicatiile si mai ales cum poti [...]


Daca bebelusul tau cantareste mai putin de 1,5 kilograme la nastere, atunci este considerat ca avand o greutate mult sub medie. Afla cum s-a ajuns aici, ce poti sa sa faci pentru a atenua complicatiile si mai ales cum poti sa previi nasterea unui copil subponderal.

Motivele pentru care poti aduce pe lume un bebelus subponderal sunt multe si variate. Citeste mai jos raspunsuri concrete la intrebarile ce ar putea sa te framante.

Ce cauzeaza greutatea mica a fatului?

Principala cauza pentru care un copil apare pe lume cu greutate mica este nasterea prematura (adica inainte de saptamana 37 de sarcina). Pentru ca este nascut inainte de termen, bebelusul nu mai are timp sa creasca si sa se dezvolte suficient, asa cum ar fi facut-o daca ar fi stat in continuare in burtica mamei.

O alta cauza a subponderabilitatii nou-nascutului este asa numita restrictie intrauterina, care apare cand fatul nu se dezvolta asa cum ar trebui in uter din cauza unor eventuale probleme placentare, a sanatatii precare a mamei sau a defectelor din nastere.

Care sunt factorii care contribuie la nasterea unui bebelus subponderal?

- Rasa: nou-nascutii africano-americani sunt mai predispusi la o greutate mica la nastere, fata de cei caucazieni
- Varsta mamei: mamele adolescente (in special cele sub 14 ani) prezinta un risc mai mare de a aduce pe lume un copil subponderal
- Sarcinile multiple: majoritatea sarcinilor multiple nu sunt duse pana la termen, de aici si posibilitatea ca micutii sa se nasca cu o greutate mica
- Sanatatea mamei: copilasii ai caror mame sunt consumatoare de droguri, alcool si tutun risca sa nasca bebelusi sub greutatea normala

De ce este ingrijoratoare greutatea mica la nastere?

In primul rand, trupul micut al bebelusului nu e suficient de puternic pentru a lupta cu microbii din mediul extrauterin. Pana va recupera printr-o nutritie adecvata, astfel incat sa poata face fata eventualelor infectii, va mai trece ceva timp.

Nou-nascutii subponderali au pe corp foarte putina grasime, motiv pentru care le este greu sa-si pastreze constanta temperatura corpului.

Care sunt principalele probleme aparute la nasterea unui copil cu greutate sub medie?

- Nivelul scazut al oxigenului in timpul nasterii
- Incapacitatea de a-si mentine constanta temperatura corpului
- Dificultati de alimentatie si castig precar in greutate
- Probleme neurologice, precum hemoragie intraventriculara (sangerari in interiorul creierului)
- Probleme gastro-intestinale
- Sindromul mortii subite

Poti sa previi aceste surprize neplacute mergand periodic la vizitele prenatale. Asa, vei fi monitorizata si medicul va putea depista la timp eventuale disfunctii de crestere ale fatului. Nu uita sa duci un stil de viata sanatos – este modalitatea cea mai la indemana pentru a naste un bebelus fara probleme.

related posts

Modifică setările cookies