Icterul la nou-nascuti, simptome si tratament


La cateva zile dupa nastere, pielea bebelusului tau poate capata o culoare galbena. Nu te speria. Se numeste icter fiziologic si apare la peste 50% dintre nou-nascuti, cu o frecventa mai mare la copii prematuri. Numai 5-10% dintre acestia necesita [...]


La cateva zile dupa nastere, pielea bebelusului tau poate capata o culoare galbena. Nu te speria. Se numeste icter fiziologic si apare la peste 50% dintre nou-nascuti, cu o frecventa mai mare la copii prematuri. Numai 5-10% dintre acestia necesita o ingrijire speciala, in rest nefiind nevoie de tratamente speciale.

De ce apare icterul?

Bebelusul se naste cu o cantitate mare de celule rosii in sange (hematii). Acestea se degradeaza si elibereaza un pigment de culoare galbena, numit bilirubina.

Ficatul micutului tau, mai ales daca s-a nascut inainte de termen, nu are inca puterea de a metaboliza intreaga cantitate de bilirubina. In consecinta, sangele va contine o cantitate mai mare de bilirubina ceea ce va conduce la colorarea tegumentelor si a sclerelor (albul ochiului).

Exista posibilitatea ca icterul sa fie cauzat de o boala (de ficat sau de sange) sau de stari patologice (hemoragii interne, infectii)

Ce semne apar la bebe?

In primele zile de la nastere vei observa ca pielea bebelusului tau si albul ochilor sunt galbene. Un semn care iti confirma icterul este culoarea galbena care apare si daca il apesi pe frunte sau pe varful nasului.

Cand este bine sa apelezi la medic?

Icterul apare de obicei in primele 24-72 de ore dupa nastere, asa incat este observat inca din perioada in care mai esti in spital. In cazul in care ai fost externata inainte ca bebe sa implineasca 3 zile este bine ca un medic pediatru sa il vada dupa 2 zile pentru a verifica daca are sau nu icter.

Cazuri speciale ce impun tratament de urgenta:
- daca pielea sau albul ochilor devin din ce in ce mai galbene
- copilul are o stare proasta: nu se hraneste bine, este somnoros, nu castiga in greutate sau are un plans care tradeaza o suferinta
- culoarea persista mai mult de 3 saptamani

Cum se trateaza?

De obicei, icterul are un varf al manifestarilor la 4-5 zile ca apoi sa devina moderat si sa dispara de la sine in 2, 3 saptamani.
Tratamentul are drept scop scaderea cantitatii de bilirubina din sangele micutului tau.

1. Fototerapia: Bebelusul tau, avand scutec si aparatoare pentru ochi, va fi expus sub o lumina speciala care va afecta moleculele de bilirubina, astfel incat acestea sa poata fi eliminate prin scaun sau urina. Nu este cazul sa iti faci griji cu privire la acest tratament deoarece nu are efecte secundare asupra bebelusului.

2. Imunoglobiline pe cale intravenoasa – daca icterul este cauzat de incompatibilitati de sange dintre tine si bebe, imunoglobulinele vor reduce nivelul de anticorpi responsabili de distrugerea celulelor rosii.

3. Transfuzia de sange – se utilizeaza in cazuri foarte rare cand icterul nu a cedat sub alte tratamente. Se realizeaza numai in unitati specializate. Consta practic, intr-o “curatare” a sangelui bebelusului de anticorpi si bilirubina. Sangele este apoi reintrodus in circulatia sangvina.

related posts

Modifică setările cookies