Nici sa nu te gandesti sa sari peste cele trei periaje ale dintilor obligatorii de peste zi. Si ce daca esti cu burta pana la gura si de-abia te mai misti de pe un picior pe altul?
Bacteriile nu tin cont de asta. Spala-te pe dinti cu rigurozitate pentru a nu permite microbilor sa patrunda prin sange in placenta si sa-l necajeasca pe cel mic.
Bacteriile existente in gura mamei pot fi transmise prin sange catre lichidul amniotic si ajunge, astfel, la fatul din burtica. Efectele sunt greu de ignorat: riscul nasterii premature, o greutate mica a copilului la nastere, contractii premature dese si dureroase, sau chiar infectii ce pot afecta fatul.
Intr-un studiu prezentat la o intalnire a membrilor Societatii pentru Microbiologie Generala din cadrul Universitatii Queen Mary din Londra, s-a aratat ca in stomacul a 57 de fetusi ale caror absorbtii gastrice au fost testate, s-au gasit 46 de specii diferite de microbi.
Dintre acestea, s-a ajuns la concluzia ca doua proveneau din cavitatea bucala a mamei, pentru ca nu subzista in nicio alta parte a corpului. Ele au capacitatea de a intra in sistemul circulator si pot produce infectii care afecteaza buna functionare a inimii fatului.
Dinti frumosi, copii sanatosi
Astazi, medicii stomatologi au hotarat ca nu mai e suficienta o simpla periere a dintilor pentru a fenta cariile. Igiena orala inseamna ceva mai mult de-atat: perierea corecta a coroanei dentare, dar si curatarea cu ajutorul atei dentare si a apei de gura. In plus, o nutritie sanatoasa, bazata pe multe fructe, legume si pe alimente bogate in calciu tin problemele la distanta.
Stiai ca si greturile de dimineata pot interfera cu igiena orala? Atunci cand reflexul de a vomita este mai mereu prezent in prima parte a zilei, periajul devine dificil de executat. De-aici si pana la aparitia cariilor nu mai e decat un pas.
Tartrul depus in timp si acidul din stomac afecteaza smaltul dintilor si ii fac vulnerabil la atacuri microbiene. In momentele in care iti vine greu sa te speli pe dinti ca de obicei, foloseste macar apa de gura.
Adesea, efectele aparitiei tartrului se extind dincolo de cariile dentare. Pe masura ce se acumuleaza, tartrul favorizeaza inflamarea gingiilor (deja afectate de schimbarile hormonale datorate sarcinii). Gingiile devin astfel mai dureroase, se inrosesc si chiar sangereaza: este vorba de gingivita de sarcina.
Un mic procent dintre gravide dezvolta asa-numita leziune benigna, cunoscuta ca o tumora de sarcina. O igiena ca la carte poate reduce marimea acestei leziuni, insa vizita la dentist in aceste imprejurari este mai mult decat obligatorie.
Fara radiografii dentare in timpul sarcinii
De fapt, orice fel de radiografie este strict interzisa pe parcursul celor noua luni de sarcina. Radiatiile trec dincolo de placenta si pot cauza malformatii congenitale.
Nu uita! Rutina igienei orale este cea mai sigura metoda de prevenire a infectiilor bucale si a efectelor pe care le pot avea asupra fatului.