De ce sa alegi laptele matern?
1. Apara organismul micutului de infectii.
- in primele zile dupa nastere se numeste colostru, este culoare galbuie si e bogat in anticorpi si globule albe
- contine vitamina A
- previne alergiile si intolerantele alimentare
2. Dupa cateva zile, odata cu cresterea cantitatii de lapte acesta devine lapte matern matur.
- contine grasimi, proteine, vitamine, substante minerale, fermenti
- asigura o buna hidratare a organismului bebelusului, asa incat in primele 6 luni de viata nu este nevoie sa ii dai sa bea apa
3. Este cea mai sanatoasa hrana a nou-nascutului ce nu implica niciun cost suplimentar.
4. Creeaza o legatura emotionala speciala intre tine si copilasul tau
Tine cont si de urmatoarele aspecte:
• Pe masura ce bebe creste, laptele matern nu mai este suficient si trebuie sa te gandesti la o alimentatie suplimentara cu lapte formula.
• In zilele foarte calduroase nu acopera necesarul de apa.
• Continutul scazut de vitamina D impune administrarea acesteia sub forma de picaturi din a doua saptamana de viata. In acest fel, calciul si fosforul vor fi absorbite in organismul copilului tau si il vor apara de rahitism.
• Trebuie sa fii atenta la tot ceea ce mananci si mai ales la medicamentele pe care le iei. Multe dintre acestea ajung in laptele matern si astfel in organismul bebelusului tau.
De ce sa alegi laptele formula?
• Nu alaptezi din diverse motive: esti bolnava, urmezi un tratament ce ar afecta calitatea laptelui, ai intampinat probleme pe parcursul alaptarii (durere, infectii) sau nu iti doresti.
• Se gasesc diverse formule adaptate nevoilor copilasului tau: de incepere, de continuare, pentru prematuri, pe baza de soia, hipoalergenice, pe baza de lapte de vaca, cu fier etc.
Tine cont si de urmatoarele aspecte:
• Nu contine elementele imunitare din laptele matern.
• Este digerat mai greu.
• Costa.
Indiferent de alegerea facuta, trebuie sa fii sigura ca laptele asigura un aport nutritional adecvat varstei, este adaptat nevoilor micutului si este tolerat, iar micutul are o sursa de vitamine (in special vitamina D) si minerale.
Daca nu poti alapta, nu trebuie sa ai vreun sentiment de vina sau frustrare. Nu uita ca oricat de micut este puiul tau, el iti simte bucuria sau tristetea. Daca pe zi ce trece iti vezi copilasul cum creste sanatos, ai toate motivele sa fii o mamica fericita.