Lanugo, primul perisor al bebelusului


Aproape 9 luni ai asteptat sa-ti vezi micutul si de multe ori te-ai inchipuit tinandu-l cu duiosie in brate. Nimic nu va atentua farmecul acestor clipe chiar daca micutul tau arata un pic ciudat: vanat, cu pielea zbarcita si acoperit [...]


Aproape 9 luni ai asteptat sa-ti vezi micutul si de multe ori te-ai inchipuit tinandu-l cu duiosie in brate. Nimic nu va atentua farmecul acestor clipe chiar daca micutul tau arata un pic ciudat: vanat, cu pielea zbarcita si acoperit de par.

Nu este cazul sa te ingrijorezi pentru ca acea culoare este data de efortul depus in timpul travaliului, in scurt timp pielea va deveni rozalie si catifelata.

Ce este cu acest par?
Parul pe care il observi pe corpul nou-nascutului se numeste lanugo. Acesti perisori isi fac aparitia inca din luna a 5-a de gestatie.

Corpul bebelusului este acoperit cu par fin aproape in intregime, mai putin pe palme, talpi, buze, unghii, părţile laterale ale degetelor si degetele de la picioare. De aceea prezenta lui este asociata cu sarcina la termen.

Daca nu are lanugo, nu te speria. Cel mai des este intalnit in anumite parti ale corpului precum frunte, umeri, urechi, spate.

Rol
Cercetatorii au emis diverse ipoteze privind rolul acestuia:
- mentinerea unei temperaturi optime, deoarece bebelusii nu au depozite suficiente de grasime
- bebelusul ingereaza acest lanugo cu rol in stimularea miscarilor intestinale, el regasindu-se in primul sau scaun (meconiu)
- stimularea intrauterina a cresterii fatului

Evolutie
In mod normal acest par cade in primele zile dupa nastere, dar daca persista nu te ingrijora. Este o situatie mai des intalnita la copiii prematuri sau la cei care au tenul mai inchis la culoare. La acestia din urma, zone cu lanugo pot persista pe spate, umeri si brate pana la varsta de 3 ani. Ereditatea joaca un loc important.

Reaparitia poate surveni in cazul copiilor cu o nutritie deficienta sau la copii mai mari, adolescenti si adulti care sufera de anorexie nervoasa.

Nu este necesar tratamentul
- unii parinti sunt ingrijorati ca acest par ar putea persista, insa el cade definitiv in cateva saptamani. Deoarece pielea micutului este sensibila si risti sa ii provoci iritatii, nu incerca sa folosesti diverse metode de a-l indeparta.
- cel mai bine este sa-l lasi sa dispara de la sine, in ritmul sau
- apeleaza la un control de specialitate numai in cazul in care firele devin mai groase, lungi si inchise la culoare pentru ca acestea ar putea fi semnele unor modificari hormonale

Ca ai un bebe cu mult perisor sau fara, acestea sunt aspecte lipsite de relevanta pentru dezvoltarea sa. Copiii sunt diferiti prin mostenirea lor genetica, ritmul de crestere si felul in care se adapteaza la mediu.

related posts

Modifică setările cookies