Mamici, fiti atente la semnele infectiilor post-partum


Primele zile fericite de proaspata mamica pot fi tulburate de probleme medicale ce pot sa apara dupa nastere. Afla cu ce infectii te poti confrunta si ce simptome trebuie sa urmaresti ca sa le tratezi la timp.


Indiferent ca ai nascut natural sau prin cezariana, organismul tau e vulnerabil in fata infectiilor in primele zile de recuperare. In urma desprinderii placentei, in uter pot aparea rani. Daca ai facut o epiziotomie, atunci si zona perineala este afectata, iar in urma unei cezariene ai o cicatrice de toata frumusetea in zona abdominala.

Una din opt femei se confrunta cu infectii in primele zile dupa nastere. Cu toate ca de cele mai multe ori acestea nu reprezinta riscuri majore, sunt si cazuri in care o infectie netratata poate duce la complicatii grave.

Endometrita post-partum

Pentru mamicile care au ales cezariana la nastere, dar si pentru cele care au avut un travaliu lung, riscul de a se confrunta cu endometrita este crescut. Endometrita este o infectie la nivelul peretelui uterin provocata de bacterii care se afla in vaginul femeii. In timpul nasterii, aceste bacterii pot ajunge si pe tractul urinar, in abdomen sau in uter. Primele semne care sa te alarmeze sunt durerile abdominale sau plevine, febra, starea de rau si mai ales secretiile vaginale (lohiile) abundente, schimbate la culoare si miros.

Rani care se vindeca greu

Orice rana prezinta un risc de infectie, cu atat mai mult pe fondul unui organism slabit, asa cum este cel al unei mamici imediat dupa nastere. Daca ai suferit o epiziotomie sau o interventie chirurgicala pentru cezariana, atunci cicatricile ramase trebuie ingrijite cu atentie, daca nu vrei sa se infecteze.

Iti vei da seama imediat daca ranile tale nu se vindeca. Infectiile se manifesta prin febra, inflamatii locale in jurul ranilor, umflarea si inrosirea zonei, si, mai grav, supurarea ranii.

Infectiile urinare

Sarcina si nasterea pot determina si aparitia unor leziuni la nivelul nervilor şi muşchilor vezicii urinare sau uretrei. Mai mult, daca ai avut nevoie de sonda urinara in timpul nasterii, riscul infectiilor este si mai mare.

De obicei, sonda provoaca incontinenta urinara, care in cele mai multe cazuri se rezolva de la sine sau cu ajutorul exercitiilor Kegel. Totusi, daca durerile la urinare sunt mari, nu reusesti sa iti golesti vezica si daca simti nevoia sa mergi la baie foarte des, atunci e bine sa mergi la doctor, pentru ca o infectie urinara netratata poate sa duca la cistita.

Mastita

In timpul alaptarii, mamicile se pot confrunta cu mastita. Desi aceasta afectiune este rara, ea apare datorita igienei precare si mai ales la femeile care au un sitem imunitar slabit, diabet sau alte boli imune.

O vei recunoaste usor prin prin durerile, roseata si umflarea sanilor, in paralel cu frisoane. Febra sau caldura la nivelul sanilor este si ea obisnuita. Nu e bine sa lasi mastita netratata pentru ca poate aparea abcesul mamar.

Tromboflebita pelvina

Este una dintre complicatiile rare dupa nastere: apare doar la una din doua mii de mamici. Tromboflebita pelvina inseamna aparitia unor cheaguri de sange in venele uterine si ovariene, de obicei la femeile care se confrunta deja cu endometrita.

Daca ai febra, frisoane, dureri in zona pelvina, tahicardie si mai ales daca simti o umflatura moale, de forma ovala, in zona ombilicala, e bine sa mergi sa te vada un medic.

Nu trata cu indiferenta semnele care iti arata ca recuperarea nu decurge normal. Mergi la medic pentru a primi tratamentul adecvat si pentru a nu risca alte complicatii. Orice infectie netratata iti va face recuperarea mai dificila si te va tine departe de micutul tau!

related posts

Modifică setările cookies