Mancarea prajita in ulei de floarea soarelui sau de masline poate sa nu fie daunatoare pentru inima, ceea ce nu este insa valabil si pentru alimentele prajite in untura sau alte grasimi.
Cercetatorii de la Universitatea Autonoma din Madrid au monitorizat dietele a 40.757 de adulti, timp de 11 ani, perioada in care au avut loc606 incidente cardiace si 1.134 de decese. Participantii au fost intrebati ce mananca pe parcursul unei saptamani obisnuite si cum este preparata mancarea, potrivit unui studiu spaniol citat de bbc.co.uk.
La final, cercetatorii nu au putut asocia incidentele cauzate de afectiuni cardiace cu mancarea prajita din dieta. Aceasta se explica prin tipul deulei in care este pregatita mancarea, considera specialistii.
“Una peste alta, mitul conform caruia mancarea prajita este in general daunatoare pentru inima nu este sustinut prin dovezi. Insa acest lucru nu inseamna ca mesele dese cu peste prajit si cartofi prajiti nu vor avea consecinte asupra sanatatii. “, a spus profesorul Michael Leitzmann de la Universitatea Regensburg din Germania.
Dieta mediteraneana este de multa vreme apreciata pentru beneficiile pe care le-ar aduce sanatatii, fiind saraca in grasimi, bogata in fibre, fructe si legume proaspete si peste.
“Inainte sa punem mana pe tigaie, este important sa tinem seama de faptul ca acest studiu a fost facut pe baza dietei mediteraneene si nu a celei britanice, cu peste si cartofi prajiti. Dieta noastra din Marea Britanie este diferita de cea din Spania, deci nu putem spune ca acest studiu va avea acelasi rezultat la noi“, a spus Victoria Taylor, nutritionista specializata in sanatatea inimii la British Heart Foundation.
Numeroase studii au aratat ca o astfel de dieta echilibrata poate reduce riscul de cancer sau boli de inima.