Menopauza prematura, simptome si tratament


1% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani sunt afectate in secolul nostru de sindromul menopauzei precoce. Ea se deosebeste de menopauza timpurie prin varsta frageda la care se instaleaza. Cand auzi termenul “menopauza”, te gandesti [...]


1% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani sunt afectate in secolul nostru de sindromul menopauzei precoce. Ea se deosebeste de menopauza timpurie prin varsta frageda la care se instaleaza.

Cand auzi termenul “menopauza”, te gandesti de cele mai multe ori la o femeie trecuta de 60 de ani. Din pacate, tot mai multe femei sunt private de ovulatie inca din tinerete. Din acest motiv, pe langa termenul consacrat au inceput sa apara subcategorii – menopauza timpurie si menopauza prematura (sau precoce), cunoscuta la nivel stiintific ca insuficienta ovariana prematura.

Menopauza precoce este un diagnostic care te va lua aproape intotdeauna pe nepregatite, pentru ca apare in randul femeilor care nu au implinit 40 de ani.

Si cum tot mai multe femei amana pana spre al patrulea deceniu de viata conceperea unui copil, menopauza prematura incepe sa se regaseasca tot mai des pe lista factorilor care cauzeaza infertilitate.

Motivele aparitiei menopauzei precoce

De cele mai multe ori, medicii nu reusesc sa identifice problemele care duc la aparitia acestui fenomen in randul tinerelor femei. Cu toate astea, uneori cauzele legate de insuficienta ovariana prematura sunt mai mult decat evidente.

Ovarele femeilor predispuse nu functioneaza la parametri normali, fie pentru ca nu mai produc ovule, fie pentru ca nu mai elibereaza hormonul necesar apartiei ovulatiei. In 65% dintre cazuri menopauza prematura apare pe fondul unor dereglari autoimune.

Practic, corpul se percepe ca pe un inamic si incepe sa-si distruga propriile functii. Efectul? Aparitia menstrelor neregulate si disparitia ovulatiei.

Factorii genetici joaca si ei un rol important. Ca atare, 5% dintre femei isi mostenesc mamele atunci cand intra la menopauza precoce. Unele femei se nasc cu nereguli ale cromozomilor X, care interactioneaza cu productia de ovule inainte de instalarea menopauzei.

Unele femei se nasc pur si simplu cu o deficienta de ovule, fapt ce duce la aparitia menopauzei cu mult mai devreme decat ar trebui.

Alte motive ale aparitiei menopauzei premature

Menopauza post-operatorie. Se intampla atunci cand femeia decide in mod constient sa intre la menopauza pe motive care tin de sanatatea fizica. Cele care sufera de endometrioza, polipi sau cancer ovarian trebuie sa se confrunte cu o ovarectomie (ablatia unuia sau ambelor ovare) sau chiar cu o histerectomie (indepartarea intregului aparat reproducator – adica a uterului, a trompelor uterine si, uneori, a ovarelor). Aceste interventii reduc dramatic functia ovarelor, diminuand totodata nivelul estrogenului din organism si cauzand astfel menopauza.

Menopauza cauzata de tratamentul impotriva cancerului. Chimioterapia sau radiatiile pot cauza insuficienta ovariana prematura. In unele cazuri, menopauza aparuta in urma tratamentelor impotriva cancerului este temporara, in altele se instaleaza ireversibil.

Menopauza cauzata de infectii. Desi arareori, oreionul sau tuberculoza pot interfera cu functia ovariana si pot duce la menopauza precoce.

Simptomele care anunta menopauza prematura:
- bufeuri
- insomnie
- migrene
- dureri musculare sau ale articulatiilor
- crestere in greutate in special in jurul abdomenului
- retentia de apa (http://depici.ro/sarcina/hidrateaza-te-corect-in-timpul-sarcinii/) in organism
- fluctuatii temperamentale
- depresie
- pierderea memoriei

Optiuni de tratament

Din pacate, menopauza – indiferent de felul ei – nu are intotdeauna un leac. Femeilor care sunt diagnosticate la timp li se prescrie adesea o terapie cu hormoni estrogeni, care nu e lipsita insa de efecte secundare.

Daca si tu ai fost diagnosticata cu insuficienta ovariana prematura cauta sprijin din partea persoanelor apropiate. Uneori, acceptarea ideii ca nu vei mai putea avea propriii copii este extrem de dificila.

Cercetatorii prezenti la Congresul Mondial de Fertilitate si Sterilitate de la Munchen 2010 au adus in atentia femeilor o noua alternativa: celulele stem.

Testele oameniilor de stiinta au fost facute pe sobolani, dar descoperirea lor ne da o speranta in ceea ce priveste tratamentul menopauzei precoce. Nu lasa un simplu diagnostic sa-ti ruineze viata. winking

related posts

Modifică setările cookies