Nu e niciodata prea devreme sa te gandesti la sanatatea copilului tau. Primul pas pe care poti sa il faci este chiar la nastere, cand poti cere recoltarea unei mostre de celule stem din cordonul ombilical.
De la prima recoltare de celule stem, in 1988, aceasta procedura a fost imbratisata de tot mai multe familii. Este o procedura nedureroasa care poate fi solutia salvatoare in cazul unor boli grave.
Gandeste-te la recoltarea de celule stem ca la o asigurare de sanatate pentru copilul tau, dar si pentru alti membri ai familiei, care sunt compatibili.
Celulele stem se gasesc in maduva osoasa sau in tesutul ce protejeaza cordonul omblical. Pentru ca procedura de recoltare din maduva osoasa este una durerosa si cu un risc crescut, varianta recoltarii la nastere a devenit o solutie adoptata de tot mai multi parinti.
Celulele stem sunt unice pentru ca au capacitatea de a se multiplica, diferentia si de a da nastere unor tesuturi noi. Ele pot fi folosite pentru a repera organismul afectat de o boala pentru ca pot inlocui unele celule degenerate.
Ce boli se pot trata cu ajutorul celulelor stem?
Terapia prin trasplantul de celule stem poate fi aplicata pentru tratarea a peste 70 de boli, printre care:
• leucemii
• limfoame Hodgkin
• anomaliile celulelor rosii
Studiile au aratat ca celulele stem sunt o terapie cu rezultate bune si in cazul unor boli autoimune (Diabet de tip I, Lupus), scleroza multipla, boli cardiace sau cancer la san.
Cum se recolteaza celulele stem?
In cazul in care alege recoltarea de celule stem la nastere, prima grija a unei mamici este daca bebelusul va avea de suferit si daca va simti aceasta procedura. Din fericire, procesul nu este dureros si nu prezinta riscuri nici pentru tine, nici pentru copil.
Dupa ce alegi clinica unde vei depozita celule stem, vei primi o trusa (kit) pentru recoltare pe care o dai medicului ce te asista la nastere.
Recoltarea presupune prelevarea unei mostre de sange din cordonul ombilical si din placenta, imediat dupa expulzia bebelusului. Tot atunci se va recolta si o bucata din placenta.
Ce se inatmpla dupa recoltare?
Cele doua mostre prelevate la nastere vor fi testate si daca rezultatele analizelor arata ca sunt bune, vor fi depozitate pentru toata viata la banca de celule stem pe care tu o alegi. Conservarea se face la temperaturi de -197 grade Celsius, in containere speciale cu azot lichid.
Pentru cei care nu au avut sansa sa recolteze la nastere celulele stem, in Romania va deveni functional in scurt timp Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, deschis in urma campaniei “Avem viata in Sange” a Stirilor Pro TV.
Cei care vor sa doneze celule stem o pot face prin intermediul centrelor de transfuzii din toata tara, unde sunt prelevate si evaluate probele, si pot da o sansa in plus celor care sufera de boli grave.