Mersul pe varfuri la bebelusi. Afla de ce apare si cand este cazul sa mergi la medic


A venit timpul ca micutul tau sa faca primii pasi. Incetisor, cu grija, ajutat de mami, el incepe sa se transforme din bebelusul pe care il tineai in brate intr-un omulet in doua picioruse. Pe masura ce trece timpul, il [...]


A venit timpul ca micutul tau sa faca primii pasi. Incetisor, cu grija, ajutat de mami, el incepe sa se transforme din bebelusul pe care il tineai in brate intr-un omulet in doua picioruse.

Pe masura ce trece timpul, il observi ca merge tot mai mult pe varfuri. Ceea ce la inceput poate l-ai considerat ca fiind primul gest de acomodare la mersul biped, acesta incepe sa te ingrijoreze. Sa fie premergatorul de vina? Cu sau fara el, micutul tau continua sa baleteze.

Citeste si: Cum sa-ti incurajezi bebelusul sa mearga de-a busilea

Ce se intampla?

Mersul pe varfuri este des intalnit la copiii care incep sa mearga si de multe ori se intalneste in familii cu un istoric in acest sens. Cateodata devine un obicei si acest gest va fi prezent chiar pana la varsta de 2 anisori. Cat timp micutul tau creste si se dezvolta, normal nu ai niciun motiv de ingrijorare.

In schimb, daca apar si alte semne precum lipsa de coordonare musculara sau tulburari de comunicare, trebuie sa mergi cu el la un consult medical.

De ce apare mersul pe varfuri?

De cele mai multe ori cauza nu este una patologica. Foarte multi copii incep sa mearga mai intai pe varfuri, ca in timp sa capete experienta, curaj si sa puna toata talpa pe sol.

Rareori mersul pe varfuri are un motiv bine determinat:

- tendonul ce leaga muschii gambei de calcai (tendonul lui Ahile) este scurt: o afectiune care se rezolva prin gimnastica si fizioterapie, doar 1% dintre copii necesitand un tratament mai complex
- paralizii cerebrale ce duce la deficit motor
- semn timpuriu de autism
- diverse afectiuni musculare, neurologice sau de dezvoltare

Citeste si: Afla ce urmareste pediatrul in dezvoltarea copilului

Cand este necesara consultatia:

- daca micutul merge pe varfuri si dupa varsta de 2 ani
- daca a calcat initial pe toata talpa si apoi a inceput sa mearga pe varfuri
- rigiditate musculara
- miscari necoordonate
- greutate in realizarea unor actiuni precise: incheierea nasturilor, neindemanare in manevrarea unor obiecte

Ce analize se recomanda?

- electromiografia foloseste un electrod ce va verifica daca impulsurile electrice sunt direct proportionale cu activitatea musculara
- daca medicul suspecteaza o suferinta a creierului, va recomanda un consult neurologic si teste de diagnosticare a tulburarilor de dezvoltare

Tratamentul nu este necesar daca mersul pe varfuri a devenit doar o obisnuinta a copilului. Pentru a preveni micile accidente (cadere) este important sa il supraveghezi cand merge si sa informezi medicul pediatru asupra evolutiei micutului tau.

Tratament ortopedic: daca mersul pe varfuri se mentine si dupa varsta de 2 ani. Pentru a forta evolutia catre mersul cu sustinere pe toata talpa, medicul ortoped poate recomanda folosirea unui aparat ghipsat ce impiedica mersul doar pe varfuri.

Terapia fizica: exercitii usoare de intindere a piciorului si a muschilor.

Tratament chirurgical: se recurge la operatia de intindere a tendonului lui Achile doar in cazul in care alte metode terapeutice nu au dat rezultate satisfacatoare.

Citeste si: Cum afecteaza controlul capului dezvoltarea bebelusului

In majoritatea cazurilor, mersul pe varfuri nu este o problema medicala. Incurajeaza-ti copilasul sa puna toata talpa pe sol. Daca nu o face, nu il certa si nu te arata suparata.

La aceasta varsta copiii trec si prin momente in care isi manifesta personalitatea si se opun comenzilor celorlalti facand exact pe dos. Lauda-l cand paseste bine si joaca-te cu el jocuri in care foloseste talpa piciorului.

related posts

Modifică setările cookies