Orice proaspata mamica se confrunta cu temeri la scurt timp de la aducerea pe lume a bebelusului ei. Noile responsabilitati si transformarile fizice si emotionale iti pot da ceva batai de cap, insa nu trebuie sa te lasi coplesita de griji. Cele mai multe probleme sunt false motive de ingrijorare pe care le vei depasi cu usurinta.
Crezi ca tu esti singura proaspata mama care se teme de provocarile pe care le ridica ingrijirea unui bebelus? Ei bine, toate mamicile au parte de astfel de temeri, iar noi am intocmit o lista atat cu cele mai frecvente, cat si cu motivele pentru care nu e cazul sa te ingrijorezi.
1. O sa te comporti exact ca mama ta
Faptul ca ai, la randul tau, un copil te poate face sa-l educi pe micut in acelasi mod in care ai fost educata. Este aproape inevitabil sa nu redai anumite lectii sau replici pe care le-ai auzit cand erai mica, insa daca vrei sa nu preiei din comportamentul mamei si tatalui tau, trebuie doar sa fii constienta de lucrurile pe care le faci. De indata ce observi ca tinzi sa comiti aceleasi greseli ca ale lor, atunci opreste-te si revizuieste-ti comportamentul.
2. Iti vei pierde calmul
Libertatea pe care o iubeai atat de mult nu va mai fi niciodata la fel. Acum responsabilitatile tale au crescut si vei depinde uneori de nevoile copilului tau. Cu toate ca plansetele lui iti vor crea anumite sentimente de anxietate, nu inseamna ca te vei schimba complet in perioada urmatoare. Vei invata sa-ti accepti noul rol si te vei descurca de minune, crede-ne.
3. Relatia cu partenerul tau nu va mai fi la fel
Sigur ca dinamica dintre voi nu va mai fi identica, dar acest lucru nu inseamna ca veti pierde dragostea, pasiunea si increderea care va leaga. Mai mult decat atat, acum ca veti fi pusi in situatia de a avea grija de rodul iubirii voastre, relatia va fi mai stransa si mai profunda.
4. Te vei speria
Toate elementele de noutate pe care le presupun o sarcina si un copil iti vor crea impresia ca nu faci fata schimbarilor si te vor speria. Priveste totul ca pe o provocare si demonstreaza-ti ca nu ai motive de ingrijorare. Starea de anxietate si teama nu vor face decat sa te impiedice sa-ti duci la capat cu sucecs obiectivele.
5. Nu-ti vor ajunge banii
Ce-i drept, a creste un bebelus nu este deloc ieftin, mai ales in aceste vremuri grele. Nu lasa ca grijile sa ia proportii enorme, deoarece aceste temeri nu te vor ajuta sa muncesti mai mult, mai bine sau mai eficient decat o faceai pana acum. Mobilizeaza-te si gandeste-te ca nu banii aduc fericirea. Exista o multime de copii care nu au crescut in puf, dar care au talent si au invatat ce inseamna sa muncesti pentru a ajunge departe.
6. Vei fi un parinte prost
Traim intr-o perioada in care modalitatile de crestere si educare a copiilor au luat-o razna destul de tare. Cine poate sa spuna ce este corect si ce este incorect din punct de vedere al educarii micutilor cand valorile societatii s-au degradat atat de tare? Singura parere care conteaza din acest punct de vedere este a ta, deoarece in calitate de parinte, tu poti decid ce este cel mai bine pentru copilul tau.
7. Nu-ti va placea sa ai grija de micut
Te intrebi adesea “De ce am facut acest pas important acum?”. Stai linistita, esti pregatita, chiar daca nu simti imediat ca s-au activat instinctele materne. Mai mult decat atat, pe masura ce va trece timpul, vei din ce in ce mai priceputa, iar temerile vor disparea definitiv.