Tensiunea arteriala mare in sarcina se mai numeste si “boala teoriilor”, pentru ca nu se stie ce anume o provoaca. Un lucru este clar: afecteaza una din zece gravide si in forme severe poate deveni letala. Afla cum s-o depistezi la timp si cum s-o tii in frau pe timpul sarcinii si dupa aceea.
Ce este preeclampsia?
In spatele numelui pompos se ascunde o afectiune des întalnita: hipertensiunea arteriala. Diferenta este ca preeclampsia (denumita si toxemia gravidica) este acea tensiune arteriala mai mare de 140/90 mm Hg, nou instalata, de obicei dupa a 20-a saptamana de sarcina.
Procesul, desi nu e inteles pe de-a-ntregul, se pare ca incepe cu o placenta care are o retea de vase sanguine slab dezvoltata, ducand astfel la un flux sanguin nesatisfacator la nivel placentar.
Rezultatul este ca, pe langa aparitia hipertensiunii arteriale, scade oxigenarea fatului iar uneori apar chiar probleme ale functiei hepatice, renale sau cerebrale la mama. Asta insa doar in cazul in care preeclampsia ramane netratata pe intreg parcursul sarcinii.
Care sunt factorii de risc?
- Istoricul familial (genetic);
- Gravida se afla la prima sarcina;
- O reactie a organismului la functionarea deficitara a placentei;
- O boala renala in stadiu incipient, diabet zaharat sau alte afectiuni ce pot duce la afectarea vaselor sanguine;
- Obezitate – mai mult de 20% peste greutatea normala in momentul conceptiei;
- Sarcini multiple (gemeni, tripleti);
- O dieta necorespunzatoare;
- Atunci cand au trecut mai mult de zece ani de la sarcina anterioara;
- Varsta mai mică de 21 de ani sau mai mare de 35 de ani a gravidei.
Care sunt simptomele?
Preeclampsia te poate lua pe nepregatite, asta pentru ca simptomele ei pot aparea treptat, dar si brusc. Iata cum sa le identifici in faza incipienta:
- Umflaturi la nivelul mainilor si fetei ce nu dispar in decursul unei zile. Aceste umflaturi (edeme) trebuie sa fie insotite si de alte manifestari specifice bolii, altfel sunt doar niste semne normale de sarcina.
- Cresterea rapida in greutate (mai mult de 1 kilogram pe saptamana sau peste 3 kilograme pe luna).
- Sangerare prelungita la nivelul unei leziuni acute.
Cum te tratezi
Pentru preeclampsia medie ce nu are tendinta de a se agrava este necesara reducerea activitatii fizice, monitorizarea starii generale, consultatii medicale si investigatii frecvente. Pentru forma moderat-severa sau care se agravează rapid este necesara spitalizarea. Aici tratamentul include repaus fizic, medicatie si supravegherea continua a mamei si fatului. Preeclampsia severa sau eclampsia este tratata cu sulfat de magneziu. Acest medicament opreste convulsiile si impiedica aparitia altora.
Nu sari peste vizitele la medic obligatorii, monitorizeaza-ti tensiunea daca in trecut ai avut probleme, controleaza-ti greutatea printr-o dieta adecvata sarcinii si ocoleste sursele de stres, astfel incat si aceasta afectiune sa te ocoleasca pe tine.