Inspira adanc, aminteste-ti cat de curajoasa ai fost in ultimele 9 luni si nu te speria de transformarile naturale, normale prin care trece bebelusul tau.
1. Bebelusul este galben – icterul fiziologic
Posibilitatea ca dupa cateva zile de la nastere sa vezi ca pielea si albul ochisorilor micutului tau capata culoarea galbena este de aproximativ 50%, mai ales daca ai nascut inainte de termen. Nu sunt influentele rasei asiatice, ci incapacitatea temporara a ficatului celui mic de a elimina rapid bilirubina rezultata prin degradarea excesului de globule rosii. Icterul trece in cateva zile de la sine sau cu ajutor medical.
2. Primul scaun este negru-verzui – meconiul
In primele ore de la nastere, cel mic va elimina primul scaun al carui aspect nu trebuie sa te sperie. Culoarea verde inchis spre negru se datoreaza elementelor ingerate de catre bebelusul tau in timpul vietii intrauterine: lanugo, lichid amniotic, diverse celule, grasimi, mucus si alte secretii digestive.
3. Capul alungit
Forma alungita este cauzata de presiunea exercitata asupra craniului in timpul nasterii pe cale naturala. Este o situatie temporara. De asemenea, pentru a corecta eventuale asimetrii ale capsorului, alterneaza pozitiile in care il culci pe ce cel mic (nu pe burta!).
4. Scaderea in greutate
Pentru multe mamici, primele saptamani sunt marcate de lupta cu gramele. Cel mic se cantareste inainte si dupa mese, iar mami este linistita numai atunci cand observa diferente in plus. Greutatea este considerata unul din indicatorii principali ai starii de sanatate. Daca puiul creste in greutate, inseamna ca este sanatos. In primele 3-5 zile dupa nastere este normala o scadere de aproximativ 10% din greutatea de la nastere. Bebelusul tau o va recupera si nu ai niciun motiv de ingrijorare.
5. Criza hormonala
Dupa cateva zile de la nastere este posibil ca glandele mamare ale fetitei tale sa se mareasca si chiar sa aiba o secretie asemanatoare laptelui. La nivelul organelor genitale pot aparea la fetita sangerari sau secretii, iar la baietei se observa o marire a dimensiunii testiculelor. Aceste manifestari sunt rezultatul trecerii hormonilor de la mama la cel mic in timpul vietii intrauterine si pot dura chiar si cateva saptamani, insa nu sunt periculoase pentru copilasul tau.
6. Capsorul moale – fontanela
Oasele craniului nu sunt inca sudate in totalitate, lasand intre ele spatii moi numite fontanele. Ele se inchid in general in primii doi ani de viata.
7. Buricul – evolutia bontului ombilical
Tratat conform indicatiilor medicului pediatru, bontul ombilical cade in aproximativ 2 saptamani si nu ridica probleme deosebite. Inarmeaza-te cu rabdare si asteapta ca acesta sa se desprinda singur.
8. Bubitele
Nici acestea nu reprezinta o manifestare anormala, ci o reactie la hormonii sau medicamentele ce au trecut in timpul vietii intrauterine de la mama, in circulatia copilasului. Ele trec cu atat mai repede cu cat pielea este pastrata uscata si curata. Chiar daca nu iti plac sa stea prea mult pe obrajorii puiului tau, nu incerca sa le rupi pentru ca se pot infecta.
9. Perisorul de pe corp – lanugo
Atunci cand mica ta comoara are perisori fini pe suprafata corpului nu inseamna ca va fi un copil cu o pilozitate excesiva. Firele acestea cad de regula dupa nastere. Daca observi ca persista, nu incerca diverse metode de a le indeparta pentru ca pielea celor mici este extrem de sensibila si se poate irita. Copilasul tau este deosebit de toti ceilalti, are ritmul sau de dezvoltare si sigur va “hotari” momentul in care va renunta la acest perisor suplimentar.
10. Varsaturi
Pentru un nou-nascut nu este neobisnuit sa vomite imediat dupa ce a papat. Sfincterele implicate in asigurarea tranzitului digestiv nu sunt complet dezvoltate. De aceea se intampla ca lapticul sa nu coboare intotdeauna catre stomacel si sa mai “greseasca” si sensul. Varsatura nu tradeaza vreo suferinta atata timp cat cel mic este vioi, are pofta de mancare si ia in greutate. Tine-l cu capsorul mai sus decat nivelul picioruselor atunci cand il hranesti, ajuta-l sa elimine aerul inghitit accidental si ai grija sa nu se agite dupa masa.