Poti sa fii o maestra a dansului sau doar o incepatoare. Indiferent de categorie, ritmul muzicii te poate ajuta in cele 9 luni de sarcina sa scapi de stres si sa te mentii flexibila si in forma pentru o nastere usoara.
Dansul poate inlocui cu succes exercitiile intense de aerobic sau pe cele de yoga, iti intareste musculatura picioarelor si a abdomenului si te ajuta sa iti pastrezi centrul de echilibru pe masura ce burtica creste fara sa te alegi cu dureri de spate.
Pasi de dans pentru o mamica sanatoasa!
Daca sarcina ta nu are complicatii si ai primit unda verde de la doctor sa faci sport si miscare cat poftesti, atunci nu ai de ce sa eviti dansul. Alege o muzica antrenanta si lasa-te purtata de ritm. In scurt timp vei vedea cat de multe beneficii poti obtine.
Dansul te ajuta:
• sa faci un antrenament intens pentru musculatura
• sa iti mentii ligamentele flexibile si coloana dreapta
• sa te mentii la greutatea ideala pentru sarcina
• sa ai un travaliu usor
• sa scapi de stres
• sa te recuperezi mai repede dupa sarcina
• reduce riscul aparaitiei complicatiilor in sarcina (preeclamsie sau nastere prematura)
Nu e indicat sa mergi in club pentru ora de dans saptamanala din perioada sarcinii. Alege cursuri de salsa, balet sau vals si adapteaza-le la perioada din sarcina in care te afli. Daca in primul trimestru te poti misca in voie pe orice ritm, pe masura ce sarcina inainteaza iti va fi mai greu sa iti gasesti echilibrul si sa pastrezi un pas alert de rock’n’roll.
Nu uita sa iti faci incalzirea! Daca mergi la ore de balet, de exemplu, e bine sa iti incalzesti articulatiile si musculatura cu intinderi usoare inainte sa incepi ora de dans. In timpul sarcinii, ligamentele si articulatiile sunt mai moi din cauza schimbarilor hormonale, iar asta iti va aduce mai multa flexibilitate, dar si riscul unei accidentari.
Medicii recomanda in jur de 20-30 de minute de dans, de trei ori pe saptamana si evitarea dansurilor cu miscari bruste, sarituri sau fandari in ultimele luni de sarcina.
Danseaza cu masura!
Cauta-ti un antrenor profesionist, care sa iti pregateasca lectii de dans potrivite pentru o femeie insarcinata. Nu e acum momentul sa inveti pasi de tango sau break-dance. Nu te antrenezi pentru “Dansez pentru tine”, ci inveti sa alternezi gimnastica de gravide cu alte miscari care sa te tina in forma.
Asculta juriul! Organismul tau e cel care iti va spune cat de bine sau cat de mult ai dansat. Daca gafai, ai obosit, ai ametit, ai dureri sau, mai rau, sangerari, opreste-te imediat si mergi la medic.
Hidrateaza-te! Nu uita sa bei cel putin 8 pahare de apa pe zi si sa refaci rezerva dupa un antrenament extenuant. Poti sa bei chiar mai mult de atat daca afara e cald.
Nu te infometa! Dansul arde multe calorii, dar nu te bucura ca slabesti. Cand esti insarcinata trebuie sa ai grija de alimentatia ta si de caloriile pe care le consumi pentru ca de sanantatea ta depinde si cea a bebelusului.
Nu vei ajunge o profesionista si nici nu vei face piruete ca in Lacul lebedelor, dar cu siguranta te vei destinde si te vei simti bine daca dansezi in timpul sarcinii. Ia-l pe partener de mana si mergeti impreuna la cursuri. Veti fi pregatiti sa fiti cea mai buna pereche din ring la botezul micutului.