Nu mai ai timp de curatenie? Vezi 10 sfaturi pentru mamici ocupate


Se spune ca mamele sunt “managerii” caminului. Au in grija lor foarte multe responsabilitati, de la dusul copiilor la gradinita pana la gatit, facut curat si tinut evidenta facturilor. Si toate astea pe langa serviciu. Daca si tu esti o [...]


Se spune ca mamele sunt “managerii” caminului. Au in grija lor foarte multe responsabilitati, de la dusul copiilor la gradinita pana la gatit, facut curat si tinut evidenta facturilor. Si toate astea pe langa serviciu.

Daca si tu esti o mamica ocupata, probabil ca ti-ai dorit adesea ca ziua sa aiba mai mult de 24 de ore. Nu-ti putem oferi inca o ora, doua in plus, dar iti putem vinde cateva ponturi care sa te ajute sa rezolvi cat mai multe in cat mai scurt timp.

1. Stabileste prioritatile zilei. Ca sa fii sigura ca iti duci la indeplinire indatoririle din acea zi, fie ca e vorba de mers la pediatru cu bebelusul sau de prezentarea unui proiect in fata sefilor, cel mai scurt drum spre reusita este realizarea unui plan. Fa o lista cu ce ai de facut zilnic si straduieste-te sa le duci la indeplinire macar pe cele care nu mai sufera amanare.

2. Pregateste totul cu o noapte inainte. De obicei, dimineata esti foarte prinsa cu rezolvarea lucrurilor de rutina: sa pregatesti micul dejun, sa-ti duci copiii la gradinita sau scoala, sa ajungi la timp la intalnirea de afaceri. Nu vrei sa intarzii doar pentru ca nu te-ai decis din timp cu ce sa te imbraci.

3. Nu cere de la tine imposibilul. Traseaza-ti obiective realiste. Daca la sfarsitul zilei observi ca ti-au ramas o gramada de lucruri nerezolvate din cele trecute pe lista, inseamna ca te-ai crezut superwoman. Nic tu, nici alta femeie nu are puteri supranaturale. Mergi pe principiul: lucurile bune vin in doze mici.

4. Foloseste un calendar sau un planificator. Scrie in dreptul zilei respective intalnirile importante sau scandenta facturilor. Daca foaia calendarului nu-ti ajunge, foloseste agende online sau pe cele din telefonul mobil.

5. Realizeaza un program al zilei. Adica mergi putin mai departe cu planificarea si noteaza si orele intre care sa rezolvi anumite probleme. Daca esti o persoana activa dimineata, concentreaza activitatile in prima parte a zilei. Daca functionezi mai bine spre seara, stii ce ai de facut.

6. Mai binele e dusmanul binelui. Esti perfectionista? Nu lasi pe nimeni sa te ajute pentru ca esti convinsa ca numai tu poti face cel mai bine un lucru? Lasa-ti sotul sa puna rufele la spalat. Ar fi excelent daca nu ar amesteca culorile, dar pana la urma un ajutor e un ajutor. Accepta-l si foloseste-ti orgoliul pentru o cauza mai buna.

7. Odihneste-te. Incearca sa dormi bine noaptea atat cat e necesar. Poate ca te tenteaza sa stai pana tarziu ca sa termini treburile casnice. Pentru multe mame, acesta e singurul moment din zi cand casa este… linistita. Insa somnul nu merita dat pe nimic. Priveaza-te de somn si in ziua urmatoare vei avea mai putina energie sa rezolvi problemele.

8. Invata sa spui NU. Un motiv pentru care mamicile sunt atat de ocupate este pentru ca ele nu prea stiu sa spuna nu. Nu trebuie sa spui nu in orice imprejurare, dar daca te simti stresata si supra-incarcata cu munca, e timpul sa te pui pe primul plan si sa inveti sa refuzi.

9. Organizeza facturile. Aranjeaza facturile, chitantele, certificatele de garantie si alte hartii importante, pentru a avea o evidenta clara. Pune-ti in ordine email-urile. Sterge toate mesajele nefolositoare si arhiveaza-le pe cele mai vechi.

10. Pune stop intreruperilor. Prietena ta a fost parasita de iubit si ti se plange cu orele la telefon? E frumos din partea ta s-o consolezi, dar nu-ti lasa familia si prietenii sa-ti manance timpul pretios daca nu e neaparat necesar. Cand esti ocupata trebuie sa te concentrezi sa termini totul mai repede. In final vei fi mirata de cat timp ti-a ramas la dispozitie! 

related posts

Modifică setările cookies