Nu poti sa faci copii? Afla ce implica o viata fara urmasi


Fie ai incercat tot ce era posibil, fie varsta nu-ti mai permite, ai hotarat sa pui stop ideii de-a mai avea copii. Nu dispera, ai in fata multe alte provocari pe care ti le intinde viata. Cuplurile care, ajunse la [...]


Fie ai incercat tot ce era posibil, fie varsta nu-ti mai permite, ai hotarat sa pui stop ideii de-a mai avea copii. Nu dispera, ai in fata multe alte provocari pe care ti le intinde viata.

Cuplurile care, ajunse la o varsta, nu au mosteniori, tind sa intre in colimatorul opiniei publice: ba sunt egoisti, ba n-au incercat destul, ba au o problema clinica. Nu dati atentie opiniilor negative, ci priviti situatia constructiv. Iata cateva mituri care, odata spulberate, va vor readuce zambetul pe buze.

O viata fara copii este o viata lipsita de sens?

Realitate: Este asa doar pentru cuplurile care nu reusesc sa gaseasca noi interese si preocupari. Cuplurile fara copii se dedica adesea carierei, hobby-urilor, inzestrarilor artistice pe care le-au ignorat pana acum, cauzelor politice si… altor copii decat ai lor (prin implicarea in organizatii puse in slujba copilului, prin dragostea si atentia aratate copiiilor rudelor etc.).

Viata fara copii nu trebuie sa fie o alegere daca ati fost declarati un cuplu infertil?

Realitate: Desigur, sunt multe persoane infertile care adopta copii sau apeleaza la donatori ori fertilizare in vitro. Unele chiar reusesc sau se bucure la final de statutul de parinte. Insa pentru alte cupluri, toate cele enumerate mai sus contravin convingerilor si valorilor proprii, motiv pentru care aleg o viata din care strengarii lipsesc.

Daca raman fara mostenitori, ma voi simti ranita de cate ori voi privi un copilas?

Realitate: De indata ce-ati hotarat de comun acord ca nu veti mai incerca sa aveti copii, veti resimti ocazional o oarecare tristete, in niciun caz durere sufleteasca constanta.

Adultii care nu au copii devin egoisti si imaturi? Casnicia lor are de suferit?

Realitate: Potrivit studiilor de specialitate, cuplurile fara copii sunt la fel de fericite ca si cei care au devenit parinti. Mai mult, o mare parte dintre aceste persoane isi aleg meserii si activitati in slujba comunitatii: sunt ori profesori, ori asistenti sociali, fie fac voluntariat la sfarsit de saptamana, ajutand copiii cu nevoi.

Daca n-o sa avem copii, o sa fim nefericiti la batrante?

Realitate: Copiii nu sunt ca o polita de asigurari pentru o batranete linistita. Asa cum nu poti sti dinainte ce va insemna batranetea pentru tine, la fel nu poti fi sigur ca, odata deveniti adulti, copiii isi vor cladi o viata in apropierea ta sau te vor sustine si vor avea grija de tine.

O sa ne simtim aiurea daca decidem ca ramanem fara copii, dupa ce am incercat atatea?

Realitate: Nimeni in afara de voi nu poate hotari ce e mai bine pentru cuplu: sa adopti sau sa ramai fara copii? Daca ati ales sa nu mai incercati, asta nu anuleaza toate eforturile de a concepe depuse in trecut. Ati trecut prin atatea impreuna, incat acum, ca ati renuntat, va puteti canaliza atentia unul asupra celuilalt. Adevarata dragoste nu tine cont de mici accidente ori imperfectiuni.

Daca n-o sa avem mostenitori, ne va parea rau mai incolo?

Realitate: Vor fi si zile in care va veti intreba daca nu ar fi fost mai intelept sa continuati sa luptati pentru a face un copil. Insa prin aceleasi nedumeriri trec si culurile care au adoptat sau au apelat la un donator de sperma.

Bucurati-va unul de altul si tineti cont de partea plina a paharului: veti avea mai mult timp la dispozitie, mai putina bataie de cap si mai putine motive de ingrijorare. Pentru voi e un sfarsit de capitol, dar aventura de-abia acum incepe! winking

related posts

Modifică setările cookies