Pe canapeaua psihologului cu Carla Bruni: Cum se descurca prima doamna cu statutul de mama la 40 de ani?


Carla Bruni, sotia presedintelui francez Nicolas Sarkozy a nascut de curand. Carla are 43 de ani si un fiu de zece ani dintr-o relatie precedenta. Sotul ei, in varsta de 56 de ani, are alti trei copii din doua casatorii [...]


Carla Bruni, sotia presedintelui francez Nicolas Sarkozy a nascut de curand. Carla are 43 de ani si un fiu de zece ani dintr-o relatie precedenta. Sotul ei, in varsta de 56 de ani, are alti trei copii din doua casatorii anterioare.

Situatia familiala a acestora da nastere unei serii de discutii in care se implica si psihologul Linda Blair, care ridica intrebarea: “Ce presupune statutul de proaspata mama la 40 de ani, cand trebuie sa ai grija si de ceilalti copii ai familiei?”.

Carla  a fost extrem de sincera in ceea ce priveste simptomele din timpul sarcinii, mai ales in ultimele saptamani ale acesteia. In ultimul trimestru de sarcina a declarat chiar ca s-a “saturat” si ca abia asteapta “sa aduca pe lume copilul”, plictisita fiind de timpul in care a stat numai intinsa in pat, fara sa faca vreo activitate anume.

Ea s-a plans, de asemenea, de interdictiile la alcool si tigari. Cel mai probabil, multe femei s-au simtit usurate in momentul in care o persoana publica de calibrul sau a facut aceste destainuiri, ele simtind exact aceleasi lucruri, insa neavand curajul sa le recunoasca in fata celorlalti.

Din punct de vedere fizic, a avea un copil la varsta de 40 de ani reprezinta o provocare, iar tu stii acest lucru. Adesea se spune ca cea mai buna perioada in care o femeie poate ramane insarcinata este aceea cuprinsa intre 19 si 25 ani, cu precadere in jurul varstei de 20 de ani, femeile fiind atunci apte pentru a face fata schimbarilor corporale si greutatii pe care trebuie sa o poarte timp de noua luni.

Din punct de vedere psihologic insa, cea mai buna perioada pentru a avea un copil este aceea curpinsa intre 30 de ani si chiar mai tarziu. In acest interval, femeia face planuri, isi stabileste obiective pe cont propriu, priveste viitorul in mod optimist, dar are si rabdare, intelegere fata de cei din jur si suficienta experienta de viata pentru a avea asteptari realiste.

Avantajele si dezavantajele fiecarei perioade distrug miturile despre perioadele propice pentru a ramane insarcinata. Care este, deci, varsta ideala pentru a deveni mamica?

Sa spunem ca ai ales o perioada in care poti face fata psihic tuturor dificultatilor. Care sunt, in acest caz, provocarile fizice de care a trebuit sa treci cu brio?

Cea mai mare parte a femeilor ti-au spus ca cea mai dificila perioada a sarcinii consta in ultimele trei luni. Cu atat mai grele vor fi acestea pentru doamnele de peste 40 ani, deoarece indiferent de grija pe care o acorda propriei persoane, adevarul este ca odata cu inaintarea in varsta, oboseala isi face simtita prezenta mai accentuat.

In luna iulie, de exemplu, Carla Bruni s-a scuzat de la ceremoniile Bastille Day si a motivat absenta de la nunta Printului Albert si Printesei Charlene argumentand ca oboseala o impiedica sa fie prezenta la eveniment.

Asadar, daca epuizarea este motivul care ar putea s-o determine pe o femeie sa renunte la ideea de a avea un copil la varsta de 40 ani, atunci care ar fi avantajele psihologice pe care aceasta varsta le-ar aduce?

Cel mai important factor este acela ca o femeie de peste 30 de ani a reusit sa-si duca la capat anumite ambitii, ceea ce inseamna ca va fi o mama rabdatoare si dedicata in totalitate ingrijirii bebelusului. Chiar daca sunt foarte mici, copiii simt cand persoana care are grija de ei le acorda atentie si, cu cat timpul acordat este mai mare, cu atat vor fi mai increzatori atunci cand vor creste.

La 40 de ani doamnele au si mai multa experienta, mai ales ca sunt deja mame. Avantajul? Practica este mama invataturii si, pe masura ce au trecut anii, s-au obsinuit sa “simta” momentele in care este cazul sa intervina.

In cazul Giuliei, fetita presedintelui francez, un alt avantaj este acela ca va fi mereu inconjurata de oameni de la care va primi atentie, sfaturi si grija. De asemenea, ea nu va trebui sa-si faca niciodata griji ca nu va gasi o mana de ajutor in cazul in care va a avea nevoie de aceasta.

Care sunt provocarile carora trebuie sa le faci fata? Crala Bruni va trebui sa-si incurajeze puiul sa obtina lucruri pe cont propriu si cat mai sigur posibil. Riscul de a fi mic intr-o familie mare este acela ca toti sunt dispusi sa te ajute si sa faca lucruri in locul tau, determinandu-te sa nu depui suficient efort pentru a-ti atinge obiectivele.

In plus, sotia presedintelui francez va trebui sa se abtina de la alintat. Giulia ar putea fi ultimul ei copil si de aceea va dori sa-i pastreze inocenta pentru cat mai mult timp, insa nu trebuie s-o transforme intr-o fetita razgaiata. Fara sa-si dai seama, risca sa-i incurajeze comportamentul dependent si sa o determine o viitoare stare de confuzie in momentul in care va trebui sa se loveasca de realitate si sa se desparta de “cuib”.

Ceea ce va trebui sa faca este sa incurajeze copilul cand va da dovada de maturitate.

In cele din urma apare intrebarea cum trebuie sa procedeze cand trebuie sa creasca un copil expus opiniei publice?

Carla declarat deja ca nu vrea ca micutii ei sa fie fotografiati. Daca ar fi sa luam drept exmeplu cazul lui Michael Jackson, care a incercat sa-si fereasca nazdravanii de fotografi, ideea nu este una tocmai buna. O astfel de abordare nu face decat sa atraga si mai mult curiozitatea publicului.

Vedete ca Victoria Beckham si Angelina Jolie au fost puse in situatia de a face fata acestei probleme si au permis ziaristilor sa le fotografieze copiii, multumindu-i pe fani si impunand, totodata anumite limite. Cel mai bine ar fi sa le urmeze exemplul si sa nu intarate presa.

Tu care crezi ca este varsta ideala pentru a deveni mama? Crezi ca persoanele publice trebuie sa adopte o alta atitudine in ceea ce priveste cresterea unui copil, spre deosebire de persoanele obisnuite? Spune-ne ce crezi in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies