Probleme de comunicare in cuplu? Uite 6 sfaturi utile pentru a discuta eficient cu partenerul


Se spune despre comunicare ca este esentiala in cadrul oricarui tip de relatie, deoarece prin intermediul ei indivizii se pot cunoaste, intelege si accepta.  Intr-o relatie de cuplu, fie ca este oficializata fie ca nu, este important ca partenerul sa [...]


Se spune despre comunicare ca este esentiala in cadrul oricarui tip de relatie, deoarece prin intermediul ei indivizii se pot cunoaste, intelege si accepta. 

Intr-o relatie de cuplu, fie ca este oficializata fie ca nu, este important ca partenerul sa stie ce ne place, ce gandim si ce simtim pentru ca, mai apoi, sa se poata raporta la informatiile primite pentru a crea momente speciale. Desigur, aici reciprocitatea este extrem de importanta.

Ce se intampla insa, in situatia in care nu vrei sa stii detalii despre tot ce face partenerul tau sau cand simti ca in cuplu a aparut o problema care trebuie remediata imediat?

Uite sapte sfaturi utile pentru a eficientiza modul in care decurg discutiile din cuplul tau:

1. Abordeaza problema dintr-un unghi corect

Da, ne referim la sensul propriu al cuvantului. Specialistii considera ca barbatilor nu le place ca o persoana sa se pozitioneze frontal in raport cu ei, deoarece acest gest le activeaza latura competitiva. In timp ce femeile prefera sa stea fata in fata cu persoana careia vor sa-i transmita un anumit mesaj sau o anumita informatie, barbatii isi doresc sa fie abordati din lateral, pentru a nu se simti amenintati. Vei avea o sansa mai mare sa obtii un rezultat eficient in urma discutiei daca alegi sa te asezi langa partenerul tau, pe canapea, decat daca te asezi in fata lui, in timp ce echipa favorita lupta pentru obtinerea titlului.

Citeste si: Lucruri despre care ar trebui sa poti discuta deschis cu partenerul

2. Iesiti la o plimbare

Doamnele prefera sa imbine ocupatiile si se simt mai sigure in momentul in care, pe langa discutia ce urmeaza a fi deschisa, cuplul mai desfasoara si o alta activitate. De cealalta parte, barbatii sunt obisnuiti sa colaboreze si creeaza legaturi in momentul in care lucreaza in echipa. Asadar, combinati doua activitati si profitati de ocazie pentru a discuta eficient. Nu in ultimul rand, ganditi-va ca aflandu-va deja intr-o anumita situatie, aveti deschise liniile de comunicare.

 3. Alegeti un spatiu in care puteti auzi ce spune celalalt

Da, am propus desfasurarea unei alte activitati concomitent cu deschiderea unui subiect, insa trebuie sa tineti cont de conditiile exterioare si de mediul inconjurator. Fii atenta la ceea ce se intampla in jur si nu lasa ca nimeni si nimic sa perturbe bunul decurs al conversatiei.

Citeste si: Cele 10 porunci pentru un cuplu fericit

4. Foloseste metoda “reflexiei”

Cea mai mare parte a terapeutilor folosesc aceasta tehnica pentru a le crea un confort pacientilor lor. Secretul sta in completarea gesturilor pe care le face interlocutorul tau, doar pentru a-i crea senzatia ca-l intelegi si ca esti pe aceeasi lungime de unda cu el. De pilda, daca partenerul tau se incordeaza in momentul in care atingi o coarda sensibila, incearca sa adopti o pozitie deschisa, relaxata prin care sa-i arati ca intelegi prin ce trece. Nu mai tine mainile sau picioarele incrucisate, ci adopta o postura prietenoasa, care sa creeze senzatia de empatie.

5. Zambeste frecvent, dar nu te astepta la un raspuns asemanator

Buna dispozitie si entuziasmul sunt molipsitoare. Psihologii sustin ca cea mai mare parte a pacientilor de sex masculin care vin la terapie le marturisesc ca adora momentele in care partenera lor sau femeile din jur zambesc. Acest gest ii face sa se simta placuti, agreati, ii determina sa fie atenti si le ofera incredere. In plus, un zambet le poate activa o pofta de conversatie extraordinara. Spre deosebire de femei insa, care raspund la zambete, barbatii prefera sa adopte o atitudine mai rezervata.

Citeste si: Top 5 mituri despre casatorie

6. Daca vrei un raspuns, adreseaza o intrebare

Barbatii nu au aceeasi atitudine activa in cadrul conversatiilor. Ei ingana deseori si aproba prin emiterea unor interjectii. Lipsa de feedback poate deveni un motiv de frustrare insa pentru doamne, care interpreteaza lipsa raspunsurilor ca pe o ignorare a partenerului. Medicii sunt de parere ca daca doamnele ar folosi mai multe constructii interogative in detrimentul celor afirmative, barbatii ar participa mai eficient la conversatii.

Nu in ultimul rand, aminteste-ti de cuvantul magic “empatie”. Orice persoana, indiferent de sex, reactioneaza pozitiv in momentul in care simte ca interlocutorul se identifica perfect cu ea.

related posts

Modifică setările cookies