In ziua de astazi, aproape nu mai exista camin in care televizorul sa nu fie privit drept un obiect indispensabil. Este parte din rutina zilnica a parintilor si asociat cu momentele de relaxare de la sfarsitul unei zile de munca.
In cele mai multe situatii, televizorul este localizat in incaperea centrala a casei, sufrageria, pentru a fi vizibil si usor accesibil. Aparitia unui copilas a generat multe schimbari in casa, menite a-i asigura micutului un spatiu prietenos si lipsit de pericole. De multe ori, potentialele riscuri reprezentate de televizor sunt insa neglijate ori minimalizate.
Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa nu isi lase copilasii mai mici de 2 ani in fata televizorului, fiind de parere ca aceasta activitate nu le poate oferi absolut niciun beneficiu.
Pana la varsta de 3 ani, copilasul isi dezvolta abilitatile psiho-motorii jucandu-se cu jucarii. Studiile au aratat ca un copil lasat in aceeasi incapere cu un televizor pornit va acorda mai putina atentie jucariilor, ceea ce ii va influenta negativ dezvoltarea.
Un copilas atat de mic are nevoie sa comunice cu mediul din jur. Este curios, doreste sa descopere si sa reactioneze. De aceea, televizorul nu reprezinta cel mai potrivit mod de a interactiona.
Dupa varsta de 3 ani, iti poti lasa micutul sa urmareasca emisiuni cu rol educativ cu conditia ca acestea sa fie potrivite varstei sale. Nu il lasa mai mult de 2 ore si daca observi ca si-a pierdut interesul, stinge televizorul si ofera-i alta preocupare.
La ce trebuie sa fii atenta?
1. Publicitate
Existenta unor reclame adresate copiilor prin care acestia sunt imbiati sa incerce un anumit aliment ori jucarie, reprezinta modalitatea prin care cei mici ajung sa-si forteze parintii sa le achizitioneze lucrul favorit (care de multe ori este nepotrivit sau deloc sanatos).
Daca nu doresti sa ajungi la asa ceva, limiteaza-i timpul petrecut la reclame, chiar daca nu da semne de plictiseala revazand-o de zeci de ori. Cand se va face un pic mai maricel, ii poti explica cate ceva despre ce inseamna publicitate.
2. Scene de violenta
Din pacate, nici desenele animate nu ofera protectie totala contra scenelor violente. Devine din ce in ce mai greu sa alegi pentru copilasul tau desenul sau postul potrivit.
Violenta cauzeaza:
- frica, nervozitate: ceea ce vede il sperie
- agresiune: observa ca de multe ori forta reprezinta metoda de rezolvare a unui conflict sau mijlocul de a te impune
- pierderea sensibilitatii: fiind expus zilnic imaginilor ce descriu scene violente, pe masura ce trece timpul acestea il impresioneaza mai putin
3. Influenta negativa asupra stilului de viata
Exista riscul ca cel mic sa prefere un desen animat in locul unei carti de colorat sau a jocurilor. Lipsa de activitate poate face loc unui comportament sedentar, predispus catre crestere in greutate, lipsit asadar de beneficiile activitatii fizice.
Nu iti lasa niciodata copilasul tau sa manance cu televizorul aprins. Pentru o buna digestie, cat si pentru a evita pericolul sa se inece, el trebuie sa mestece incet, fara graba si fara a fi distras de altceva.
Rezista tentatiei de a-l lasa in fata televizorului pentru a profita de acest timp in favoarea activitatilor casnice. Cel mic este inca la varsta la care nu poate distinge realitatea de fantezie.
Imaginile personajelor fantastice ori a monstrilor din filme ii raman intiparite in memorie. Cateodata poate fi marcat de astfel de temeri pentru un timp indelungat. Fii deosebit de selectiva cu ceea ce vede la televizor.
Fereste-l de tot ceea ce l-ar putea infricosa. Dezvolta-i incet, incet dragostea pentru carti si joaca-te cat mai mult cu el.