Răspunsul lui ÎPS Calinic la întrebarea dacă e „păcat ca femeia să intre în biserică când nu este curată”


ÎPS Calinic i-a răspuns unui tânăr, care dorea să știe dacă femeile au voie să intre în biserică atunci când au menstruație, iar dialogul a fost publicat pe site-ul oficial al instituţiei bisericeşti, la rubrica „Răspunsul ierarhului”.


Un credincios de 28 de ani i-a transmis o scrisoare Înaltpreasfinţitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în care susține că femeilor le este îngăduit accesul în biserică, deşi sunt în perioada menstruaţiei, iar acest lucru potrivit enoriașului, contravine îndreptarului de spovedanie. ”Şi o altă nelămurire este de ce se îngăduie în aceasta mănăstire să se intre în biserică, ca femeie, ca soră sau monahie, când eşti în perioada lunară, când în îndreptarul de spovedanie este trecut ca păcat ca femeia să intre în biserică când nu este curată? Iertaţi îndrăzneala, dar aş vrea să ştiu dacă este corect, firesc”.

Cât despre persoanele de gen feminin, care intră în biserică în perioada metroragiei, şi aceasta ţine tot de îngăduinţa duhovnicului în urma cercetării duhovniceşti. Ce ar fi însemnat ca femeia menţionată în Sfintele Evanghelii, având o astfel de suferinţă de 12 ani, să nu fi intrat în templu sau în sinagogă atât de mult timp? Nu L-ar mai fi întâlnit pe Mântuitorul, Care a şi vindecat-o! Deşi sunt pentru respectarea Canoanelor şi a bunelor rânduieli statornicite de tradiţia Bisericii, totuşi este bine să-i lăsăm pe duhovnici să-şi facă treaba cum ştiu ei mai bine şi în funcţie de suferinţele fiecărui ucenic de ai lor. Sărbători binecuvântate!”, a scris ÎPS Calinic.

Foto: Agerpres

related posts

Modifică setările cookies