Sanatate la pachet. Uite ce poti sa-i dai copilului tau sa manance la scoala


A inceput deja scoala si una dintre grijile parintilor este cum sa-l tina pe micut departe de tentatiile gustoase si… nesanatoase. Ca sa nu cumpere sandvisuri sau chipsuri, fiecare parinte bine sa aiba de acasa un pachetel cu mancare consistenta, [...]


A inceput deja scoala si una dintre grijile parintilor este cum sa-l tina pe micut departe de tentatiile gustoase si… nesanatoase.

Ca sa nu cumpere sandvisuri sau chipsuri, fiecare parinte bine sa aiba de acasa un pachetel cu mancare consistenta, care sa-i tina celui mic de foame intre mese. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respectati cand vine vorba de pachetul scolarului.

1. Primul pas in alcatuirea pachetelului este alegerea cutiutei in care veti pune mancarea scolarului. Este bine sa alegeti un recipient din plastic, cu capac etans si care sa fie destul de mic pentru a incapea usor in ghiozdan.

Nu ambalati sandvisurile in folie de aluminiu, pentru ca aceasta este foarte toxica. Cele mai bune sunt servetelele de hartie – pot fi alese unele colorate, cu personaje din desenele animate, ca sa atraga atentia copilului si sa-l amuze – sau folia de plastic.

2. Painea pentru sandvis trebuie sa fie neagra sau integrala, ca sa fie cat mai hranitoare, sa asigure copilului necesarul de fibre si carbohidrati.

Parintii pot adauga carne de pui la gratar sau feliute de branza, in niciun caz mezeluri, branza topita sau carne prajita (preparata pane ori snitel). Margarina poate fi inlocuita cu untul, iar gemul cu mierea, daca elevul este mare amator de dulciuri.

3. Pachetelul va contine obligatoriu si legume (rosii, ardei, castraveti), taiate in feliute si adaugate in sandvis, ca sa fie mai usor de consumat. Nu uitati de fructe! Merele, bananele sau caisele sunt ideale, dar pot fi inlocuite cu alte fructe care ii plac micutului.

4. Scolarul trebuie sa se hidrateze bine in pauze. Cele mai bune sunt apa plata sau sucurile naturale, eventual ceaiul, depinde ce bea el cu mai multa placere. Sub nicio forma nu trebuie sa primeasca apa minerala sau sucuri acidulate, care fac rau la stomac si nici nu asigura hidratarea necesara.

5. Daca nu aveti timp sa pregatiti pachetul dimineata, asigurati-va ca pachetelul pregatit de seara va fi tinut in frigider. O varianta comoda pentru mamicile grabite este painea gata feliata, dar si aceasta sa fie neagra sau cu seminte.

6. Nu uitati ca pachetelul de la scoala este doar o gustare, nu poate tine loc de mic dejun sau de pranz. Copilul trebuie sa manance trei mese principale si una sau doua gustari zilnic. Este important ca cel mic sa aiba timp dimineata pentru micul dejun, chiar daca este vorba doar de un pahar cu lapte si o feliuta de paine.

7. Este bine sa tineti cont si de preferintele scolarului cand ii faceti pachetul, dar nu inseamna ca ii veti da la scoala cartofi prajiti sau prajituri doar pentru ca asta este dorinta lui. Cand ii faceti pachetul, rugati-l sa se implice sau macar sa spuna ce si-ar dori sa manance.

Important este ca pachetelul sa fie cat mai variat, astfel incat scolarul sa nu manance in fiecare zi acelasi lucru. In caz contrar, se poate plictisi si in timp va renunta sa mai manance gustarea, preferand sa “ciuguleasca” chipsuri sau dulciuri de la colegi. In timp, copilul se va ingrasa, isi va pierde imunitatea si va fi tot timpul obosit si bolnavicios.

Sursa: Stirileprotv.ro

related posts

Modifică setările cookies