5 gustari sanatoase pe care le pot manca elevii dupa ce vin de la scoala


Chiar daca unui copil ii este comod sa ajunga acasa si sa fuga repede la sertarul cu “bunatati”, fii tu cea responsabila si nu-l lasa sa “atace” pungi cu chips-uri sau cutii cu bomboane.


Este universal cunoscut faptul ca mesele bazate pe alimente bogate in zahar si calorii sunt nocive pentru copii, ele contribuind la aparitia obezitatii si a problemelor cu inima.

Potrivit studiilor, 80% dintre copiii cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani care sunt supraponderali devin adulti obezi pana la 25 de ani. Vrei o metoda simpla si sigura de a evita problemele in ceea ce-l priveste pe copilul tau? Nu trebuie decat sa fii atenta la gustarile pe care le ia.

Cele mai potrivite alimente pe care le poate manca un copil sunt cele pline de proteine si o varietate larga de carbohidrati.

Iata cinci sugestii pe care le poti lua in considerare in momentul in care iti vine piciul infometat de la scoala:

1. Iaurt

Iaurtul este o gustare perfecta din multe puncte de vedere: este usor, sanatos si nu trebuie decat sa-l iei din frigider si sa i-l dai micutului tau. Bogat in vitamina D, studiile arata ca iaurtul il umple de energie pe micut si ii intareste oasele.

Ai grija insa la iaurtul cu arome, deoarece contine coloranti artificial si chimicale pentru gust. Daca cel mic nu accepta atat de usor iaurtul simplu, il poti indulci cu miere si fructe.

2. Amestec de nuci si seminte

Amestecurile sunt simplu de facut si tot mai multe familii apeleaza la ele. In locul chips-urilor nesanatoase poti combina fructe confiate, nuci si seminte carora micutii nu le vor putea rezista.

Nucile contin magneziu, fier si zinc, iar fructele confiate contin antioxidanti, fibre si carbohidrati, toate aceste elemente fiindu-i necesare micutului tau. Nu in ultimul rand, semintele sunt o sursa extraordinara de minerale, proteine si grasimi monosaturate.

Amesteca arahide, nuci, caju, seminte de floarea-soarelui sau dovleac cu fructe confiate si depoziteaza-le in pungi la care cel mic sa aiba acces de fiecare data cand are chef de rontaiala.

3. Sandvis cu unt de arahide

Sandvisurile cu unt de arahide au o traditie de zeci de ani in Statele Unite ale Americii, fie ca sunt consumate la scoala, fie ca parintii le aleg pentru mesele de acasa ale copiilor lor.

Untul de arahide este bogat in fibre si proteine, iar cand il intinzi pe paine (fie ea alba sau integrala), cresti nivelul carbohidratilor si fibrelor necesare copilului tau.

Pentru a imbuntati sandvisul, adauga-i feliute de banana pe deasupra sau alte fructe care sa nu contina zahar.

4. “Mini-frigarui”

Gustarile ar trebui sa fie hranitoare, dar si usor de facut, asa ca mini-frigaruile sunt o solutie foarte buna pentru mamicile ocupate. Tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la cateva scobitori, pe care sa insirui diferite alimente.

Daca vrei sa-i pregatesti micutului o gustare sarata, pune-i branzica, rosii sau ardei. Daca nazdravanului ii e pofta de ceva dulce, alege capsune si banane pe care sa i le asezi pe un platou plin.

5. Fara garnituri pretentioase

Nu incarca felurile de mancare pe care i le servesti micutului cu granituri grase. Cel mai bine e sa le eviti si sa te concentrezi pe achizitionarea unor alimente proaspete. Roaga-l pe cel mic sa te ajute in momentul in care le alegi, pentru ca asa cresc sansele ca el sa le consume.

Oricare ar fi alegerile tale, pune sanatatea micutului inainte de orice. Gandeste-te la valoarea nutritionala a felurilor de mancare pe care i le servesti si evita grasimile si alimentele procesate.

related posts

Modifică setările cookies