Cele mai multe sarcini evolueaza normal si ajung la termen. Totusi, 2 cazuri din 1.000 sunt sarcini extrauterine (ectopice). Asta inseamna ca ovulul fertilizat s-a implantat in afara uterului, de cele mai multe ori intr-unul din tuburile falopiene.
Sarcinile ectopice nu sunt niciodata duse la capat, pentru ca embrionul nu poate sa se dezvolte in conditii normale in afara uterului, in lipsa nutientilor necesari pentru crestere.
O sarcina extrauterina pune in pericol si sanatatea ta, pentru ca poate sa duca la ruperea tesuturilor si organelor interne, ceea ce duce la aparitia unor hemoragii.
Citeste si: Sarcina pe saptamani. Afla ce se intampla cu gravida si bebelusul in fiecare saptamana de sarcina
Care sunt semnele?
O sarcina extrauterina debuteaza de obicei cu aceleasi simptome ca o sarcina normala: lipsa ciclului menstrual, greata, sani durerosi, oboseala.
Totusi, sunt cateva semne care trebuie sa te puna pe ganduri si sa te trimita la medic, mai ales daca apar in primele saptamani de sarcina:
• sangerari vaginale;
• dureri/crampe in zona inferioara a abdomenului.
Sunt si cazuri in care o sarcina extrauterina da semne alarmante abia dupa mai multe luni. In acest caz, embrionul s-a dezvotat deja si a ajuns sa rupa tubul falopian. Ar trebui sa te nelinistesti daca ai:
• sangerari vaginale;
• dureri puternice/ascutite in zona pelvina, abdomen, umeri sau ceafa;
• ameteli;
• dureri de cap.
In cazul in care este supectata o sarcina extrauterina, medicul va pune diagnosticul final dupa mai multe investigatii, printre care o ecografie si teste de sange. Sarcina extrauterina nu poate fi dusa la termen, asa ca doctorul va recomanda intreruperea ei.
Citeste si: Cum duci la termen o sarcina cu risc. Afla care sunt probleme ce pot aparea in timpul sarcinii
Sarcina extrauterina nu afecteaza fertilitatea
Daca sarcina ectopica este descoperita la timp, organismul tau nu va fi afectat si va putea duce o alta sarcina la termen. Chiar si in cazul in care unul din tuburile falopiene a avut de suferit, viitoarea sarcina nu va fi una cu probleme.
Daca sarcina extrauterina afecteaza ambele tuburi, poti apela la fertilizarea in vitro pentru a ramane insarcinata.
Cum poti sa previi o sarcina extrauterina?
Nu toate sarcinile ectopice pot fi preintampinate, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita cat mai mult o astfel de situatie.
Trateaza la timp orice inflamatie sau infectie in zona genitala, pentru ca acestea sunt principalii factori care pot favoriza o sarcina extrauternia. Mergi la doctor la primele simptome si nu astepta sa se agraveze.