In somn, subconstientul tau se transforma intr-o adevarata scena de film, in care toate fricile si nesigurantele legate de sarcina si de proximitatea maternitatii se desfasoara neingradite. Miscarile micutului te-ar putea linisti, insa lipsa lor iti poate crea griji.
Uterul tau se afla acum la doua masuri de deget deasupra buricului si va continua sa creasca cu aproximativ un centimetru pe saptamana. Greutatea ta poate fluctua de la o zi la alta, in functie de retentia de apa din tesuturi, asa ca mai bine nu te stresa cantarindu-te zilnic.
Senzatia de apasare si durere la nivelul coloanei vertebrale continua sa nu-ti dea pace. Durerile de picioare sunt si ele un fenomen comun. Pentru a le preveni incearca sa mananci echilibrat, astfel incat organismul tau sa primeasca aportul optim de nutrienti in masura sa sustina dezvoltarea armonioasa a copilasului.
Si exercitiile de stretching ajuta – insa aminteste-ti ca nu-ti mai poti solicita corpul ca inainte de a ramane insarcinata si nici el nu va mai raspunde la fel de prompt. Cuvantul de ordine: nu exagera!
Si migrenele se inmultesc, pe masura ce hormonii iti transforma corpul odata cu evolutia sarcinii. Incep sa te doara si coastele, deoarece bebelusul capata putere si impinge tot mai mult. De obicei, durerea trece daca incerci sa-ti schimbi pozitia pana gasesti una cat de cat confortabila. Esti intr-un moment al sarcinii in care totul se negociaza!
Micutul tau a ajuns la o greutate cuprinsa intre 600-800 de grame, echivalenta cu 25% din greutatea pe care ar trebui s-o aiba la nastere. Uimitor − in urmatoarele 14 saptamani strengarul va lua trei patrimi din totalul kilogramelor pe care le va avea la nastere!
Bebe poate acum sa inspire si sa expire, reactioneaza la atingeri si la lumina. Daca aprinzi o lanterna deasupra burticii, bebelusul isi va intoarce capul in directia luminii. Genele incep si ele sa creasca, parul de pe cap se indeseste.
Daca asezi un stetoscop clasic pe abdomen, ii vei putea auzi bataile inimii. Daca asta nu merge, cu siguranta va da roade ecografia Doppler, efectuata cu ajutorul ultrasunetelor.
Poti observa ca micutul devine mai agitat in prezenta sunetelor puternice. E un moment prielnic pentru a-l transforma intr-un mic meloman. Inlocuieste CD-ul cu Bon Jovi din masina, cu niste cantece de leagan. Beethoven si Mozart au scris niste capodopere ale genului.
Idee pentru tati: Ati inceput cumva sa va ocupati de camera copilului? Multa lume nu face nicio pregatire inainte ca micutul sa apara pe lume. Daca faceti parte dintre acei parinti care vor sa aiba totul gata in momentul marelui eveniment, acum e timpul sa incepeti. Varuiti peretii in culori pastelate, montati patutul, cumparati lucrusoare. Vezi? Ii poti fi de ajutor copilasului tau chiar inainte de a-si face aparitia!