E posibil sa observi contractii nedureroase in partea superioara a uterului. Nu te speria, chiar daca bebe le va simti, nu-l vor deranja cu nimic.
Desi au un nume complicat, contractiile Braxton-Hicks sunt des intalnite in timpul sarcinii si total inofensive pentru bebelusul din burtica. In schimb, tu vei avea senzatia ca partea de sus a uterului incepe sa te stranga.
Ce se intampla, de fapt? Este vorba de o repetitie pe care o face uterul, in incercarea de a se pregati pentru nastere. Totusi, daca aceste contractii devin dureroase sau daca sunt mai mult de patru intr- ora, este indicat sa suni medicul: contractiile dureroase si regulate pot indica un travaliu inainte de termen.
Tot acum pot aparea si vergeturile pe sani, coapse, in jurul taliei si pe abdomen, pe masura ce corpul tau incearca sa faca fata ritmului de crestere al copilasului. Vergeturile pot avea diferite culori, de la alb, la roz, rosiatic sau chiar maro inchis, in functie de prigmentul pielii tale.
Desi cremele destinate vergeturilor pot fi eficiente, adesea ele nu vor disparea definitiv. De obicei, vergeturile sunt o mostenire genetica – examineaza burtica mamei tale si vei gasi acolo raspunsul. Chiar daca nu se estompeaza pana la disparitie, vergeturile devin aproape invizibile dupa nastere.
Odata cu burta, si buricul tau incepe sa se bombeze. Nu te speria, isi va reveni la forma concava imediat dupa ce vei naste.
Iata si o veste buna: vei radia de sanatate! Cum asa? Surplusul de sange care circula in interiorul corpului tau, ajunge si la nivelul fetei si coloreaza in mod placut obrajii. Toata lumea te va complimenta pentru cat de bine arati!
Asta daca – iti tinem pumnii sa nu fie asa! – sarcina nu-ti va reaminti mai degraba de varsta adolescentei, cand acneea iti facea zile negre. Nu-ti fa griji, eventualele eruptii la nivel epidermic se vor retrage cand sarcina va fi la sfasit.
Bebelusul continua sa creasca. Organele, sistemul digestiv si cel reproductiv se dezvolta pe mai departe. Ficatul fatului are acum o capacitate limitata de a converti bilirubina (o substanta produsa de celulele rosii din sange atunci cand sunt distruse) si de a o elimina din sangele sau.
Pleoapele si sprancenele sunt complet dezvoltate, iar unghiile degetelor de la maini sunt vizibile. De aceea, imediat dupa nastere, unora dintre bebelusi va trebui sa li se taie unghiutele.
Se dezvolta si glandele sudoripare, iar suprafata pielii devine din transparenta, opaca.
Idee pentru tati: Unii parinti cad de la inceput de acord asupra numelui pe care bebelusul il va purta de-a lungul vietii. Pentru altii, acesta e un alt motiv de disputa. Fa o lista cu zece dintre numele tale preferate si pune-o si pe mami sa faca la fel. Apoi, consultati-va listele si taie numele le care le urasti cu-adevarat. Mami va face si ea la fel cu lista ta. Daca la final vor fi cateva nume care au supravietuit razboiului, incepeti sa le combinati intre ele pana la lozul castigator! Acela va fi numele copilului vostru.