Simptomele neplacute incep sa te sacaie. Pe masura ce te apropii de data nasterii, schimbarile suferite de corpul tau se intetesc. Din pacate, “luna de miere a sarcinii” pare ca s-a sfarsit.
S-ar putea sa ti se intample ceva caraghios: sa te trezesti ca tot mai multe femei vor dori sa-ti atinga si sa-ti mangaie burtica, asta pentru ca in traditia populara se spune ca atingerea burtii unei gravide aduce noroc.
Daca te deranjeaza, apeleaza la un truc: spune-le indraznetilor ca te gadili foarte tare. Sau, daca observi pe cineva apropiindu-se si banuiesti ce va urma, aseaza-ti mainile in fata, ca si cum ai vrea sa aperi bebelusul.
E un gest pe care multe gravide il fac, de multe ori fara sa constientizeze, asa ca nimeni nu te va suspecat de sentimente ostile si, in plus, ii va tine pe superstitiosi la distanta!
Incepi sa resimti o stare de slabiciune generala și devii tot mai somnoroasa in timpul zilei. Exista si posibilitatea ca, din cauza hormonilor de sarcina, gingiile tale sa devina mai sensibile, in mare parte datorita surplusului de sange care are drept consecinta sangerari frecvente, declansate cu usurinta in timpul perierii dintilor si a folosirii atei dentare. Nu renunta la niciunul din aceste obiceiuri pentru ca, din cauza carentei de calciu, pot aparea carii nedorite.
In saptamanile 24-28 se poate face un test prenatal important si anume analiza glucozei sau testul de toleranta la glucoza, prin care se verifica eventuala declansare a diabetului gestational, un tip de diabet temporar, care apare in timpul sarcinii. Diabetul gestational poate crea probleme nou-nascutului, cum ar fi un nivel scazut al glicemiei.
Bebelusul tau are din ce in ce mai putin loc de miscare, iar casuta din burtica nu mai e la fel de confortabila. El cantareste acum 520-700 de grame si masoara 21-23 de centimetri. Ar trebui sa simti impunsaturi puternice si mult mai regulate in burtica: micutul exerseaza miscari complexe.
Bebe seamana acum perfect cu o fiinta umana, numai ca una in miniatura. Sistemul nervos, cel digestiv, reproductiv si circulator isi continua maturizarea. Urechea interna este acum complet dezvoltata si controleaza echilibrul corpului.
Astfel, bebelusul isi poate da seama cand se afla cu capul in jos sau cand se afla la verticala, in timp ce pluteste si se misca in lichidul amniotic.
In plamani, se formeaza acum vasele sangvine si sacii pulmonari. Intr-un final, acestia vor face schimb de oxigen si il vor trimite apoi in tot corpul. Tot in aceasta perioada, plamanii copilasului vor incepe sa produca surfactant, o substanta care are rolul de a preveni colapsul sacilor pulmonari si de a evita lipirea acestora unul de celalat in momentul expirarii.
Idee pentru tati: Fa-i lui mami multe poze! Chiar daca acum s-ar putea sa n-o incante, mai tarziu iti va multumi pentru ca ai imortalizat aceste clipe speciale. Ele vor deveni amintiri minunate si, cine stie, cu putin noroc, poate va avea chef sa-ti pozeze a la Demi Moore, pe coperta revistei Vanity Fair!