Esti destul de obosita si iti gasesti cu mare greutate pozitia confortabila. In aceasta perioada iti recomandam sa investesti intr-o perna tare si in asternuturi de calitate.
Vizitele prenatale devin din ce in ce mai frecvente, pentru ca de-acum inainte sarcina ta si evolutia bebelusului trebuie monitorizate indeaproape. In timpul acestor vizite ti se va controla greutatea – acum iei cam jumatate de kilogram pe saptamana.
O greutate in exces poate fi un semn ca retii fluide si ca s-a declansat hipertensiunea sau diabetul gestational. In schimb, o greutate sub normal poate indica retardare de crestere intrauterina.
Doctorul care te tine sub observatie iti va controla tensiunea arteriala si iti va cere o mostra de urina pentru a testa nivelul de zahar si cel al proteinelor din organismul tau. Medicul iti va palpa abdomenul pentru a verifica marimea copilului si pozitia acestuia.
De asemenea, specialistul va verifica bataile inimii copilului printr-un stetoscop in forma de trompeta. In final, iti va verifica mainile, picioarele si gleznele ca nu cumva sa fie umflate. Multe gravide se plang ca in timpul sarcinii trebuie sa poarte incaltaminte chiar si cu un numar mai mare, din cauza slabirii articulatiilor.
Din pacate, daca se intampla sa treci prin aceasta experienta, avem o veste nu tocmai buna: procesul e adesea ireversibil. Doamnelor, ne pare rau pentru colectia voastra de pantofi!
In trimestrul al treilea de sarcina poti incerca schimbari bruste de dispozitie. Depinde doar de tine daca iese sau nu cu… “scandal”. Sfatul nostru este simplu: controleaza-te. Altfel, vei rani multe persoane apropiate care nu au nicio vina. Bine, poate doar aceea de-a se fi aflat in preajma unei gravide nervoase!
Bebelusul pune tot mai mult stapanire pe uterul tau. Pana acum sigur ai observat un cot sau un genunchi profilandu-se pe sub pielea ta. Multi parinti se distreaza incercand sa ghiceasca despre ce membre este vorba: un picior, o mana, un degetel?
Daca apare o umflatura mare si rotunda, sigur acela este capul bebelusului (sau poate funduletul?) – o suprafata lunga si plata poate fi spatele micutului.
Volumul lichidului amniotic din burtica ta incepe sa descreasca pe masura ce bebe pune stapanire pe tot mai mult spatiu. In urmatoarele luni bebelusul tau va absorbi si asimila elementele nutritive pe care corpul tau i le ofera. Acestea includ calciul (ajuta la dezvoltarea scheletului), fierul (necesar in producerea celulelor rosii din sange) si proteinele (care sustin procesul general de crestere).
Idee pentru tati: Mama e cea care decide cum isi va hrani bebelusul din momentul in care copilul vostru se va naste. Cu toate astea e foarte important ca tati sa fie de acord cu metoda aleasa. Impartaseste-i partenerei convingerile tale si documentati-va cu privire la avantaje si dezavantaje. Apoi acorda-i tot sprijinul, indiferent de ceea ce decide. Ideal ar fi ca mami sa inteleaga importanta hranirii copilasului la san.