Vei incepe sa respiri tot mai greu, pe masura ce burtica ta creste. Poti incerca sa faci exercitii yoga – te vor mentine in forma si te vor ajuta sa treci cu bine peste neplacerile fizice.
Daca nu ai alte indicatii sau restrictii din partea medicului care te monitorizeaza, exercitiile de yoga, stretching-ul sau orice fel de miscare fizica moderata sunt o alegere excelenta pe toata perioada sarcinii.
Yoga este recunoscuta pentru capacitatea sa de-a pregati corpul pentru travaliu, iti intareste si, in acelasi timp, iti relaxeaza muschii si ligamentele.
Nici exercitiile muschilor pelvieni nu trebuie neglijate. In contextul presiunii din ce in ce mai mari exercitate asupra vezicii urinare este foarte posbil sa incepi sa suferi de incontinenta produsa de stresul fizic – o mica scurgere de urina cand tusesti, stranuti sau razi.
Pentru a preveni aparitia acestui gen de probleme si dupa nastere exerseaza regulat intarirea muschilor de baza din zona pelvisului. Acestia sunt muschii largi, intinsi pe orizontala, ce ocupa pelvisul osos si lateral. Sunt prinsi intre ei si se intalnesc la mijloc, dar sunt incompleti in zona in care uretra, vaginul si rectul ii sectioneaza.
Acesti muschi sustin toate organele din partea superioara a corpului uman, datorita faptului ca au capacitatea de a sta permanent incordati. Daca acesti muschi slabesc, atunci apare riscul ca organele din partea superioara a corpului sa “prolapseze”, adica sa cada.
Sanii tai isi continua transformarea. Unele gravide pot observa scurgerea unui lichid, numit colostru, care precede laptele matern si pe care sanii tai il formeaza pentru a hrani nou-nascutul in primele zile dupa nastere.
Acesta poate fi limpede sau poate avea pete galbui sau chiar portocalii. Colostrul poate fi extrem de benefic pentru copiii nascuti prematur. Este bogat in anticorpi si nutrienti care iti pot proteja micutul de infectii periculoase si alte complicatii ce pot aparea in primele zile de viata.
In aceasta saptamana bebelusul acumuleaza straturi de grasime sub piele. Pleoapele sale sunt acum dezlipite si se pot inchide si deschide. Pe masura ce momentul nasterii se apropie, miscarile ochilor sai devin din ce in ce mai evidente.
Micutul cantareste acum 2 kilograme si masoara 39 de centimetri. Are tot mai putin spatiu in burtica, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei observa ca nu se mai misca atat de vivace ca in urma cu cateva saptamani.
Idee pentru tati: Mami are nevoie de tine mai mult ca oricand. E posibil sa se planga tot mai mult de disconfortul provocat de sarcina inaintata. Ascult-o si ajut-o sa se relaxeze, masandu-i spatele si picioarele. Repeta-ti ca facand asta pentru mami inveti de pe-acum sa devii un tatic formidabil pentru copilasul tau.