Toxapel, serviciul de ajutor imediat pentru copiii care au suferit arsuri. Numarul pe care toti parintii trebuie sa-l aiba in telefon


Copilul a suferit o arsura? Doua masuri se impun de urgenta: in primul rand indepartati sursa accidentului, apoi aplicati apa rece pe zona traumatizata. Daca micutul sufera o arsura, sunati rapid la serviciul de urgenta. Ca prima masura, e corecta [...]


Copilul a suferit o arsura? Doua masuri se impun de urgenta: in primul rand indepartati sursa accidentului, apoi aplicati apa rece pe zona traumatizata.

Daca micutul sufera o arsura, sunati rapid la serviciul de urgenta. Ca prima masura, e corecta una singura: apa rece.

Apa rece intre 4 grade si 20 grade Celsius, cat se poate de multa, jumatate de ora, repede si cat mai multa pentru ca arsurile se supraepitelizeaza. Daca este prin lichid fierbinte, daca este prin flacara, sigur ca trebuie scoase hainele. Se infasoara copilul intr-un cearsaf curat si se aduce de urgenta la spital”, spune doctor Dan Mircea Enescu.

Daca arsura se produce la o sursa de curent electric, indepartati cat mai repede copilul de la priza.

Acestea sunt cele mai grave pentru ca mecanismele si transformarile la nivel organelor sunt complicate” a mai explicat medicul Enescu.

Citeste si: Ajutor si tratament in cazul arsurilor la copii

Atentie mare si in cazul arsurilor chimice. Numeroase produse de curatenie contin soda caustica. Iar intre 1 si 5 ani exista accidente multiple prin ingestie de produse de curatenie.

Produc o arsura chimica incepand din gura, continua in esofag, in stomac, concintele cunt importante prin faptul ca in primele zile pot sa perforeze esofagul, stomacul, dar raman niste stenoze, dupa vindecare. Trebuie sa faca tot felul de dilatatii esofagiene” sustine dr. Coriolan Ulmeanu.

Asadar produsele de curatenie se tin sub cheie. In cazul ingestiei accidentale, sunati la serviciul de urgenta. Prima ora este vitala dupa ingestia acestor substante.

La soda caustica si la acizi de exemplu nu de fac spalaturi gastrice pentru ca actiunea este locala si s-a instalat deja arsura, dar venirea intr-un serviciu specializat este obligatoriu cat mai rapida” a mai adaugat doctorul Ulmeanu.

Pana vine ambulanta, parintii pot suna la numarul public denumit “TOXAPEL”. Va raspunde un specialist in toxicologie care va ghideaza in functie de natura intoxicatiei. Este vorba despre numarul 021.210.61.83, pe care parintii trebuie sa-l aiba in telefon.

related posts

Modifică setările cookies