Somnul bebelusului. Afla unde este indicat sa doarma un sugar


In fiecare familie acest aspect se trateaza in mod diferit, in functie de posibilitatile materiale, de spatiul disponibil ori de felul de a fi al parintilor. Unii prefera sa doarma in aceeasi camera cu cel mic pentru a-l tine tot [...]


In fiecare familie acest aspect se trateaza in mod diferit, in functie de posibilitatile materiale, de spatiul disponibil ori de felul de a fi al parintilor.

Unii prefera sa doarma in aceeasi camera cu cel mic pentru a-l tine tot timpul sub observatie. Altii sunt convinsi ca este mai bine sa-i ofere bebelusului o camera separata. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale.

Citeste si: Cum iti convingi bebelusul sa renunte la mesele de noapte

Ce trebuie sa iei in calcul daca ai ales sa dormi in aceeasi camera cu bebe?

NU dormi in acelasi pat cu el pentru ca il expui pericolelor:
- se poate sufoca cu pernele, paturile, lenjeria de pat
- isi poate prinde capul intre saltea si marginea patului
- accidental, unul dintre parinti se poate rasuci in somn peste cel mic
- patul adultilor nu este potrivit pentru cei mici: saltele prea moi, patul este inalt, nu exista protectie impotriva caderii
- Academia Americana de Pediatrie si U.S. Consumer Product Safety Commission atrag atentia asupra riscurilor de deces cauzate de Sindromul mortii subite sau altor accidente la care sunt expusi nou-nascutii care dorm in acelasi pat cu parintii

Avantajele unui patut separat:
- il poti supraveghea in timpul noptii si poti interveni rapid daca este cazul
- in primele luni bebe se va trezi des in timpul noptii. Multi copilasi au o precizie de ceas si incep brusc sa planga “anuntand” ora mesei. De aceea iti va fi foarte comod sa il ai cat mai aproape de tine.

Citeste si: 7 sfaturi pentru ca bebelusul tau sa aiba un somn linistit

Dezavantajele unui patut separat:
- chiar daca in primele luni nu te poti odihni in adevaratul sens al cuvantului, nu poti profita nici macar acele cateva ore in care cel mic doarme. Stand in aceeasi camera cu el vei fi mereu tentata sa te ridici, sa vezi cum respira, cum doarme, daca nu cumva s-a rasucit pe burtica. In acest fel nici nu poate fi vorba de o odihna autentica. Unele mamici chiar il iau in brate pe micut pentru a se convinge ca totul este in regula. Acest lucru va perturba si somnul bebelusului.
- imposibilitatea momentelor de intimitate dintre parinti

Atentie! Daca in aceeasi camera doarme si o persoana fumatoare, studiile recente au aratat faptul ca nicotina din pielea sau hainele acesteia afecteaza organismului bebelusului. Acest fenomen a fost descris ca o forma tertiara, pasiva, a fumatului. In aceasta situatie aerisirea respectivei camere nu are niciun efect.

Cat timp il lasi sa doarma cu voi in camera?

Este momentul sa iti acorzi o pauza daca bebelusul s-a deprins cu un orar constant al somnului si al meselor, iar tu ai capatat mai multa siguranta in ceea ce priveste ingrijirea celui mic. Copilasul tau are nevoie de o mamica odihnita.

Acest moment poate surveni oricand de la 4-6 luni pana la 1 an, interval in care scade si riscul aparitiei Sindromului de moarte subita. Nu lasa un copil mai maricel sa doarma in camera sau chiar in pat cu voi.

Citeste si: Mersul pe varfuri la bebelusi. Afla de ce apare si cand este cazul sa mergi la medic

Va face un obicei din acest lucru si cu cat va creste mai mare, cu atat va fi mai greu sa-l dezveti. Pastreaza pentru seara sau dimineata cateva momente pe care sa le petreceti impreuna in pat. Discuta cu tati si hotarati impreuna asupra momentului potrivit pentru ca bebe sa aiba o camera a sa.

Odata mutat, lasa usile intredeschise pentru a-l auzi daca plange. Initial poti lasa o lumina de veghe in camera lui pentru a-i da un sentiment de siguranta.

Cat este mic, nu lasa in pat cu el niciun fel de jucarie. Unii pediatri sunt de parere ca nici perna nu ii este de folos celui mic, reprezintand chiar un pericol de sufocare sau un inconvenient pentru pozitia coloanei vertebrale.

In cele din urma, tu si tati sunteti cei care vor hotari unde este mai bine sa se gaseasca patutul copilasului: in dormitorul vostru sau intr-o camera separata. Luand in calcul atat avantajele si dezavantajele fiecarei variante, cat si stilul vostru de viata, sigur veti alege impreuna cea mai buna optiune.

related posts

Modifică setările cookies