Somnul bebelusului. 7 sfaturi pentru ca micutul tau sa aiba un somn linistit


Odata cu venirea copilasului au sosit si noptile albe, iar somnul adanc si fara griji a devenit incet, incet o amintire. Tocmai l-ai hranit pe micut si pui capul pe perna, dornica sa te bucuri de cateva ore de somn.


Ca un facut insa, cum pleoapele tale s-au inchis, “alarma” suna iarasi. In consecinta, te ridici sa vezi ce e in neregula cu bebelusul tau. De multe ori este vorba de o un pic de aer inghitit in timpul mesei care asteapta ajutorul lui mami pentru a fi eliminat.

Cateodata este perioada colicilor, sau a dintisorilor. Esti pe punctul de a crede ca somnul linistitor de 7-8 ore apartine unui trecut indepartat.

Ei bine, exista cateva lucruri legate de somnul celor mici care te pot ajuta sa gasesti cu mai multa usurinta cai pentru a te odihni.

Nou-nascutii dorm, in mare parte, aproximativ 16 ore pe zi. Cat sunt inca foarte mici, somnul este neintrerupt doar 1-2 ore. Pe masura ce se apropie de varsta de 3 luni, ca un semn al inceperii maturizarii sistemului nervos, perioada continua de somn se prelungeste la 5 ore, ajungand la 6 luni sa fie de 9-12 ore.

Cunoscand aceste etape, nu te ingrijora. Cu fiecare saptamana ce trece, te apropii de aceste perioade de somn pe care le vei folosi pentru a te odihni la randul tau.

Cateva sfaturi pentru ca micutul sa aiba un somn linistit:

1. Cu cat este mai maricel, cu atat posibilitatile de a te juca cu el sunt mai variate. Daca nu il supara, poti apela si la muzica. Activitatea din timpul zilei va justifica un somn linistit.

2. Nu il incuraja sa doarma foarte mult ziua. El trebuie sa isi dezvolte acel ritm noapte-zi si sa asocieze intunericul si linistea cu somnul.

3. Ritualuri care duc la automatisme. Baia, masajul sau un anume tip de muzica inainte de ora culcare vor fi asociate de micutul tau cu momentul somnului.

4. Cand vezi ca incepe sa fie somnoros, pune-l in patutul lui. Sigur te va ajuta foarte mult daca el va asocia somnul cu patutul si nu cu bratele tale.

5. Daca este agitat si pare ca nu poate adormi, stai cateva clipe langa patut, asa incat sa te vada. Mangaierea si tonul cald al mamei linisteste. Evita sa il iei in brate imediat ce incepe sa planga. Cu timpul, se va obisnui sa se linisteasca fara a fi leganat in fiecare secunda, ceea ce iti va da si tie libertatea de a te odihni.

6. Daca accepta suzeta, aceasta este un bun mijloc de linistire si, in plus, exista opinii in lumea medicala ce recomanda folosirea suzetei pe timpul noptii pentru a scadea riscul de aparitie al Sindromului Mortii Subite.

7. Frecvent dupa ce sunt hraniti noaptea, bebelusii nu mai au niciun chef de somn: ganguresc, dau din manute si picioruse, asadar au chef de joaca. Ca sa eviti acest lucru ce te va tine si pe tine treaza, cand te scoli noaptea pentru a-l hrani, pastreaza o atmosfera linistita. Hraneste-l la o lumina difuza, vorbeste in soapta si schimba-l de scutec cu miscari foarte usoare.

Sigur ca este posibil ca aceste metode sa nu dea rezultate imediate. Chiar daca esti la primul copilas, nu inseamna ca esti o mamica mai putin priceputa decat altele. Fiecare bebelus este o minune individuala si are ritmul sau de dezvoltare si adaptare. O singura persoana simte cel mai bine ce nevoi are cel mic. Aceasta este mami.

related posts

Modifică setările cookies