Pentru inceput, trebuie sa stii ca exista doua faze dinstincte ale travaliului: travaliul timpuriu (sau latent) si travaliul activ. Cel din urma se imparte si el in trei etape. Nu exista criterii care sa stabileasca momentul exact al inceperii travaliului.
Unele gravide pot sa manifeste toate semnele unui travaliu iminent si totusi acesta sa se petreaca la saptamani distanta, in timp ce altele sa nu aiba niciun semn, dar sa intre in travaliu in cateva ore.
Travaliul timpuriu sau latent
In timpul travaliului latent te vei simti probabil destul de confortabil. Aceasta este cea mai lunga parte din procesul nasterii si poate dura intre 24 de ore si trei zile.
In tot acest timp poti simti contractii usoare sau moderate, care dureaza, in general, intre 30 si 45 de secunde. Ele nu sunt neaparat regulate – se pot opri la un moment dat si pot reincepe dupa o anumita perioada de timp, alta de fiecare data.
In aceasta prima faza a travaliului, majoritatea femeilor se vor dilata 3 centimetri. Fa un dus caldut – te va ajuta sa te relaxezi. Incearca sa atipesti putin: asa te vei pregati pentru faza activa a travaliului. Daca vrei sa grabesti travaliul activ, plimba-te prin casa: astfel, bebelusul se va angaja in pelvis. In mod traditional, faza latenta a travaliului dureaza mai mult la gravidele care se afla la prima nastere.
Travaliul activ se caracterizeaza prin trei etape:
1. Dilatarea colului uterin
In timpul acestei etape colul uterin se dilata, pregatindu-se astfel pentru expulzia fatului. Aceasta etapa incepe, de obicei, cand dilatarea ajunge la 3 sau 4 centimetri. In timpul nasterii, colul se dilata pana la 10 centimetri. Contractiile uterine sunt acum destul de intense si frecvente − apar la 2-3 minute distanta una de alta si pot dura intre 50-70 de secunde.
In aceasta faza, se “sparge” si apa (lichidul amniotic este eliminat). Pentru alinarea durerilor, poti cere efectuarea unei anestezii epidurale.
2. Nasterea bebelusului sau procesul de impingere a acestuia prin canalul de nastere, reprezinta faza a doua a travaliului. Se caracterizeaza prin nevoia de a impinge puternic copilul prin vagin. E posibil sa simti o presiune mare in regiunea pelviana, in vagin sau chiar in spate. Procesul de impingere poate dura, dupa caz, mai mult sau mai putin. Mamicile aflate la prima sarcina pot impinge pana la 2-3 ore, insa alte gravide reusesc sa scoata copilul in doar cateva minute. Depine de conformatia ta genetica si de… noroc.
3. In etapa a treia a travaliului, placenta se detaseaza si iese prin vagin. De obicei, aceasta se intampla la 30 de minute dupa nasterea micutului. Si aceasta etapa este de maxima importanta in procesul de nastere. E din nou nevoie de concursul tau pentru a impinge placenta afara. Nu e un proces dureros si e posibil nici sa nu simti cand s-a intamplat, fiind prea absorbita cu nou-nascutul.
Cu cat esti mai pregatita pentru travaliu, cu atat te vei simti mai in siguranta in acele momente. Fii increzatoare in propriile tale forte! Pana la urma, nasterea este un fenomen la fel de natural ca inflorirea copacilor primavara.