Copilasul tau va raci destul de des, mai ales in primul an de viata. Privita prin prisma unui sistem imunitar inca imatur, raceala nu este ceva neobisnuit pentru puiul tau. El nu are inca dezvoltati anticorpi impotriva virusurilor comune.
De aceea, cu cat bebelusul tau este mai mic, cu atat creste pericolul de a dezvolta pe fondul unei raceli, boli respiratorii mai grave. In general, tratamentul racelilor consta in ameliorarea simptomelor, hidratare si mentinerea umiditatii aerului.
Cum se simte bebe?
Micutul tau stranuta, ii curge nasul si nici nu doarme prea bine. Dupa cum se uita la tine cu o privire nemultumita, nici chef de mancare nu are. Ii pui termometrul. Are febra, insa nu depaseste 38 de grade. Incepe sa si tuseasca. E clar. A racit.
In timp ce cauti un antitermic si ii pregatesti un ceai, te gandesti bineinteles la cauza. Sunt mai mult de 100 de virusuri care dau tarcoale micutului tau incercand diverse cai de a ajunge la el:
- prin aer: este suficient ca o persoana din jur sa imprastie virusurile in aer prin tuse, stranut sau chiar vorbind;
- prin contact direct: de pe mainile celor care poarta virusul;
- prin intermediul diverselor suprafete infectate: unii virusi pot trai pe suprafete timp de doua ore sau mai mult.
Copilasul tau poate contacta un virus prin atingerea unei suprafeţe contaminate, ca de exemplu o jucarie. Riscul de imbolnavire creste daca micutul tau isi petrece timp indelungat cu alti copilasi mai mari ce uita cateodata sa acorde atentie igienei si raspandesc astfel virusul. De asemenea, varsta frageda a bebelusului si anotimpul (toamna, iarna) favorizeaza imbolnavirea.
Cum sa previi raceala:
- fereste-l de alti copii care par bolnavi (tusesc, le curge nasul, stranuta);
- insista ca toti cei care intra in contact cu micutul sa se spele pe maini inainte de a se juca cu el;
- pastreaza curate jucariile sau alte obiecte folosite de micutul tau.
Si totusi a racit. Cum procedezi?
1. Mergi la medic de urgenta
- daca bebe este mai mic de 2, 3 luni: la aceasta varsta complicatiile sunt frecvente, de la deshidratare si dificultati in alimentare pana la alte boli ale sistemului respirator;
- daca febra este mai mare de 38,5 grade Celsius;
- tusea persista de cateva zile;
- secretiile nazale dureaza de aproximativ 2 saptamani si arata o suprainfectie (au o culoare verde);
- are o stare generala proasta, fara pofta de mancare si respira greu.
2. Virozele nu au un tratament tintit pe cauza, ci pe simptome
- daca micutul tau are febra, la indicatiile medicului ii vei da un antitermic. Atentie! La bebelusi si copiii mici NU sunt indicate medicamentele contra tusei si cele care contin antihistaminice (pentru stranut si rinoree). Foloseste cu precautie paracetamolul, in functie de doza corespunzatoare varstei – aspirina este total contraindicata;
- hidrateaza-l cat mai des: daca il alaptezi, cu atat mai bine – laptele matern are si un rol de protectie impotriva germenilor;
- pastreaza-i nasucul curat: poti folosi sare salina pentru hidratarea si curatarea narilor si o pompita speciala pentru aspirarea mucozitatilor;
- mentine aerul umed in camera copilasului: aerul uscat intretine congestia nazala, usuca nasul si impiedica eliminarea secretiilor.