Uleiul de peste contribuie la mentinerea tineretii creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), publicat recent in revista Neurology.
Potrivit cercetatorilor americani, lipsa din organism a unor nutrimente esentiale, care se gasesc in uleiul de peste, cauzeaza scaderea masei creierului si un declin al functiilor cerebrale.
Persoanele care adopta o dieta saraca in acizi omega-3 au o masa cerebrala mai mica, iar diferenta fata de persoanele care consuma zilnic ulei de peste echivaleaza cu doi ani de imbatranire, informeaza dailymail.co.uk.
Concentratia scazuta din organism de acizi omega-3 a fost asociata cu rezultate slabe la testele de memorie vizuala, cu aparitia unor probleme legate de rezolvarea problemelor multiple si cu dificultati intampinate in procesele asociate gandirii abstracte.
Oamenii de stiinta considera ca acizii omega-3 din uleiul de peste reduc inflamatiile de la nivelul creierului si joaca un rol important in dezvoltarea cerebrala si in regenerarea celulara.
In cadrul noului studiu, scanarile cerebrale realizate pe un esantion de 1.575 de persoane cu varsta medie de 67 de ani au evidentiat o rata mai mare de micsorare a creierului in cazul persoanelor cu concentratii scazute de acid docosahexaenoic (DHA).
DHA este un acid gras omega-3 despre care se crede ca ajuta celulele neuronale sa comunice mai usor intre ele. Cea mai bogata sursa de DHA este uleiul de peste, extras din ton, somon, hering, scrumbie si sardine.
Studiul, coordonat de medicul Zaldy Tan de la Universitatea California din Los Angeles, a inclus teste de imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), teste de functionare cerebrala si teste de detectare a acizilor grasi omega-3 in celulele sangvine.
Suplimentele alimentare ce contin ulei de peste sunt recomandate ca mijloc de protectie contra infarctelor si a sindromului mortii subite. Persoanele care mananca peste cu regularitate prezinta cu 33% mai multe sanse de a supravietui dupa producerea unui infarct.
Acizii omega-3 reduc riscul de producere a infarctelor prin scaderea grasimilor sangvine, prin reducerea riscului de formare de cheaguri si de aparitie a aritmiilor cardiace.
Sursa: Mediafax