Te-ai obsinuit deja cu gandul ca vei aduce pe lume doi copii, dar nasterea in cazul unei sarcini duble presupune de doua ori mai multe griji. Trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte, impreuna cu medicul tau, atunci cand decizi daca nasti natural sau prin cezariana.
Cand poti sa nasti natural?
Pozitia in care se afla bebelusii este foarte importanta si de cele mai multe ori determina varianta nasterii. Daca gemenii sunt pozitionati cu capul in jos sau unul dintre ei este cu capul in jos iar celalat are capul indreptat spre pelvis, atunci poti alege nasterea vaginala.
Medicul tau iti va recomanda sa nasti natural si daca:
• ambii bebelusi sunt sanatosi
• daca esti in cea de-a 33-a sapatamana de sarcina atunci cand se declanseaza travaliul
• bebelusii cantaresc fiecare peste 1.5 kg si s-au dezvoltat amandoi in aceeasi masura
Cand trebuie sa alegi cezariana?
Acesta procedura ti se va recomanda daca primul dintre gemeni, adica micutul care se afla in partea de jos a uterului, nu este pozitionat cu capul in jos sau daca gemenii impart acelasi sac cu lichid amiotic.
Pe de alta parte, ai putea ajunge sa faci cezariana si daca primul copil se va naste normal, dar cel de-al doilea nu se afla intr-o pozitie care sa ajute nasterea. Statisticile arata ca acest lucru se intampla in 10% din cazurile de nasteri de gemeni.
Cum se intampla nasterea?
Venirea pe lume a celor doi copii trebuie sa aiba loc intr-un spital. In jumatate din cazuri gemenii se nasc inainte de termen, asa ca este necesar sa ai alaturi o echipa de medici care sa le acorde toata atentia din primul moment. In plus, si efortul tau va fi dublu si vei avea nevoie, cel mai probabil, de anestezie epidurala in timpul travaliului.
In momentul in care ajungi la spital ti se va face o ecografie pentru a se stabili pozitia copiilor in uter si pentru a decide care e cea mai buna varianta de nastere pentru tine. Copiii vor fi monitorizati in permamenta pe toata durata nasterii.
Nu te speria daca vei vedea in jurul tau o armata de medici. Si ei sunt in echipa dubla pentru a avea gija de cei doi micuti ai tai.
Daca vei naste normal, dupa aparitia primului bebelus vei avea din nou contractii, iar in cateva minute va aparea pe lume si cel de-al doilea. Tine cont insa ca cea de-a doua nastere poate avea insa loc si la o jumatate de ora dupa prima.
Cum te recuperezi?
Recuperarea nu difera cu mult fata de cea de dupa o sarcina normala. In mod obisnuit mamica este externata in doua zile dupa o nastere vaginala si la patru zile dupa o cezariana. Recuperarea poate dura mai multa in cazul in care au aparut complicatii, cum ar fi sangerari postpartum.
Indiferent cum ii vei aduce pe lume pe cei doi micuti, vei afla repede ca aceasta a fost de fapt partea cea mai usora, iar greul de acum incepe. Vei dubla efortul zilnic pentru ca va trebui sa adormi, sa harnesti si sa schimbi doi copii in acelasi timp.
Orice ti-ar spune cei din jur, nu te descuraja. Sunt mamici cu gemeni si tripleti care se descurca de minune, iar acest lucru nu poate decat sa te ambitioneze!