Unele femei beau cafea doar pentru a se trezi mai ușor, altele adoră gustul specialităților de cafea. La fel cum unele persoane preferă cafeaua neagră, altele aleg capuccino, espresso, americano sau cafe latte, specialități pe care oricine și le poate prepara acum acasă cu un espressor de cafea.
Indiferent însă de motivele pentru care consumi cafea, trebuie să știi că aceasta poate avea asupra organismului tău și unele efecte nebănuite. Medicii sunt de părere că ar trebui să consumăm zilnic între 1 și 3 cești de cafea pentru a ne bucura de toate beneficiile sale. Iată care sunt acestea:
Cafeaua îți crește nivelul de energie
Cofeina te poate ajuta să scapi de starea de amorțeală de dimineață și să îți începi ziua cu un plus de energie. Persoanele care se trezesc greu știu că ziua lor se va îmbunătăți imediat cum reușesc să își beau cafeaua. Și nu este doar un efect placebo. Atunci când cofeina este absorbită în organism, ea blochează un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. Potrivit Authority Nutrition, mai multe studii au demonstrat că, de multe ori, cafeaua poate îmbunătăți funcțiile creierului, inclusiv memoria, dispoziția, viteza de reacție, funcțiile cognitive și nivelul de energie.
Te poate ajuta să arzi grăsimi
Cofeina este unul dintre principalele ingrediente în toate suplimentele alimentare sau produsele cosmetice care promit să te scape de câteva kilograme în plus. Cofeina poate accelera metabolismul și poate crește cu 10% rata de ardere a grăsimilor în cazul persoanelor supraponderale și chiar cu 29% în cazul persoanelor slabe.
Conține nutrienți esențiali
Deși nu conține multe calorii, cafeaua este bogată în riboflavină, acid pantotenic (vitamina B3), magneziu, potasiu, niacină, care participă în metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor și mineralelor, precum și în antioxidanți care încetinesc procesul de îmbătrânire a celulelor și le mențin sănătoase.
Reduce riscul de Alzheimer
„Mai multe studii arată că persoanele care consumă cafea în mod regulat au un risc cu 65% mai scăzut de a se îmbolnăvi de Alzheimer”, arată Autoritatea Națională pentru Nutriție din SUA. Cafeaua poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative prin îmbunătățirea fluxului sangvin la nivelul creierului, dar și cu ajutorul antioxidanților care mențin sănătatea neuronilor.
Ajută la calmarea durerilor
Un efect mai puțin cunoscut al cafelei este acela de analgezic. Un studiu al cercetătorilor norvegieni a descoperit că persoanele care consumă cafea tolerează mai bine durerea, deoarece cofeina blochează neurotransmițători responsabili de procesarea durerii.
Pe lângă aceste beneficii, nu putem să nu menționăm și că o ceașcă de cafea ne poate ajuta să dăm un randament mai bun atunci când facem sport, ne ajută să ne menținem inima în bună stare de funcționare și poate chiar să ajute la scăderea colesterolului din organism. Cu atât de multe beneficii, nu este dificil de înțeles de ce pare un moment perfect să îți mai torni o ceașcă și să o savurezi în tihnă.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:MRProduction