Pentru ca mancarea pe care o gasesti la supermarket provine in mare parte din alte tari, sunt sanse foarte mari sa contina cel putin un pesticid. Departamentul de Agricultura al Statelor Unite a facut o lista a celor mai periculoase pesticide din fructe si legume. Citeste-le mai jos.
Difenilamina
Difenilamina (DPA) este un fungicid care se gaseste in special in mere si care se acumuleaza in rinichi, ficat, sange, iar pe termen lung este foarte periculoasa.
Tiabendazol (E233)
Este un alt fungicid care se gaseste in concentraţii ridicate in mere. Este foarte nociv pentru sistemul nervos si sistemul digestiv, motiv pentru care a fost interzis in Australia.
Aldrin
Aldrinul este un pesticid aplicat solurilor, contra termitelor, lacustelor si altor insecte daunatoare, a viermilor care ataca radacinile cerealelor. Are efect letal asupra oamenilor, pasarilor si pestilor - la oameni adulti doza letala este estimata la 5g. Din nefericire, se gaseste in carne si produse lactate. Folosirea aldrinului a fost interzisa sau sever restansa in multe tari.
Dieldrina
Este un compus al aldrinului, folosit de asemenea contra termitelor. La fel de periculos, acesta se gaseste insa in laptele pasteurizat.
Mirex
Este un insecticid impotriva termitelor si a furnicilor, dar care se gaseste si in carne si peste. Acesta a fost interzis din cauza impactului pe care il avea asupra mediului. Mirexul este un potential cancerigen, cu o rezistenta foarte mare la biodegradare – are o viata de pana la 10 ani.