1. Alege o carne de calitate
Regula numarul unu pentru un burger delicios este: cumpara-ti o carne buna. Cel mai bine este sa o achizitionezi de la un magazin in care ai incredere si care pune pret pe felul in care sunt crescute animalele. Ce fel de carne alegi? In principiu, carnea care se foloseste la burgeri este de vita, dar poti face si mixuri de porc si miel sau porc si vita. Daca alegi carnea de vita, poti sa cumperi si parti mai ieftine din vita – de fapt, cei mai buni burgeri sunt facuti din carnea provenita din zonele cele mai folosite de animal – pentru ca este mai aromata si are mai multe grasimi, ceea ce e bine.
2. Toaca-ti singur carnea
Evident, cea mai buna varianta este sa iti faci acasa carnea tocata. Pentru a-i da un plus de gust, adauga-i si alte arome: pudra de ceapa, usturoi zdrobit, chimen, coriandru, boia de ardei iute, ierburi aromatice proaspete sau uscate, piper negru proaspat macinat. Apoi, amesteca totul foarte bine si modeleaza burgerii. Un truc de luat in considerare: ca sa fie suculenti, nu ii face prea subtiri.
3. Sarea si piperul, la sfarsit
Fara sare si piper, burgerul nu este burger. Atentie mare insa. Condimenteaza carnea dupa ce o modelezi in chiftele, nu inainte, pentru ca sarea dizolva proteinele si o usuca, schimbandu-i consistenta. Asa ca arunca peste ea sare si piper proaspat macinat fix inainte sa o pui pe gratar.
4. Gateste burgerii
Arunca-i pe gratar sau intr-o tigaie incinsa cu putin ulei. Ca sa-i gatesti mediu, lasa-i sa stea 5-6 minute pe fiecare parte. Ca sa-i gatesti bine, lasa-i 8-9 minute pe fiecare parte.
5. Foloseste branzeturi de calitate
Ca regula generata, branzeturile tari se adauga in burgeri in varianta gratinata, iar branzeturile moi se folosesc doar maruntite. Cheddar este optiunea clasica si cea mai populara, Brie aduce orice burger la un cu totul alt nivel, iar branza de capra este o optiune pentru cei cu gusturi mai light. Bineinteles, poti folosi si feta, branza cu mucegai sau orice branza iti place mai mult.
6. Alege o garnitura gustoasa
Nu pune pe langa un burger delicios o portie de cartofi prajiti congelati. Garnitura este la fel de important ca si burgerul. Fie pregatesti niste cartofi pai sau wedges naturali, bine condimentati, fie alegi o salata, fie o portie de inele de ceapa. Acestea sunt variantele clasice, nu le ocoli.
7. Savureaza-l cu o bautura potrivita
Un burger bun se face din ingrediente cat mai proaspete si naturale, asa ca de ce sa nu-l savurezi cu o bautura pe masura? Iti recomandam Ciuc 0.0, o bere cu fara alcool si cu ingrediente 100% naturale, care merge incercat la orice masa, chiar si la pranz.
PS: Ne vedem la Burger Fest, intre 22 si 24 mai, la Verde Stop din Bucuresti.