De unele locuri ne leaga sentimente puternice, amintiri cladite in timp, traditii care ne lipsesc. Inspirate de fiecare dintre aceste acestea, Iutta si La Blouse Roumaine organizeaza campania Dor de romanesc, in cadrul careia isi propun sa colectioneze cele mai frumoase doruri pentru diferitele regiuni ale tarii.
Cu aceasta ocazie, pitorescul fiecarei zone este surprins si redat prin motive specifice si incarcatura simbolica sub forma unei noi colectii. Aceasta este lansata sub acelasi nume ca al campaniei, luand forma sloganului cu care Iutta a patruns pe piata: Dor de romanesc.
Gentile din noua colectie pot fi achizitionate de pe site-ul www.iutta.ro, unde sunt disponibile sub forma unui catalog online. Colectia contine genti lucrate din material textil si piele naturala, policromatice, cu motive reprezentative din sase regiuni importante ale tarii: Transilvania, Oltenia, Muntenia, Bucovina, Basarabia si Moldova, urmand ca aceasta sa se extinda pe parcurs.
Motivele alese sunt inspirate din traditia fiecarei zone si exprima principalele valori ale acestora, putand fi regasite si in arhitectura veche, in straiele populare, in picturi si sculpturi traditionale sau alte elemente pur romanesti.
Nicoleta Chirica, designer si fondator Iutta, povesteste de unde a pornit colectia: ”Este o idee la care lucram de foarte mult timp si care a luat nastere din simplul motiv ca avem regiuni puternice din punct de vedere cultural si spiritual, care merita redate si, mai ales, purtate. Prin noua colectie Iutta, dorim sa readucem atmosfera zonei de care ne simtim cel mai legati. Purtand fiecare geanta in parte, purtam, de fapt, dorul pentru regiunea pe care aceasta o simbolizeaza. Conceptul colectiei, care se reflecta fidel si in miza campaniei, a fost construit si gandit pentru a valorifica sentimentele de dor, dovada a atasamentului puternic fata de specificul romanesc.”
Descoperirea celor mai potrivite motive traditionale pentru colectie si, mai ales, aflarea povestii din spatele lor au putut fi realizate cu ajutorul Ioanei Corduneanu, de la Semne Cusute. Asa cum blogul Ioanei spune, semnele cusute sunt cele pe care oamenii le-au purtat si le-au luat cu ei peste tot: la lucru, la Sarbatoare, dincolo de viata. Si aceste semne pot fi purtate acum, cu Dor de romanesc.
De asemenea, pentru modelele traditionale utilizate, de un real ajutor a fost si Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau, care a sustinut si a incurajat noua colectie Iutta, dandu-si acordul pentru utilizarea semnelor traditionale ce au inspirat designul Dorului de romanesc.
Campania Dor de romanesc este realizata prin asociere cu La Blouse Roumaine, o comunitate recunoscuta pentru implicarea sustinuta in promovarea valorilor romanesti la nivel international.