Moda vintage: cum integrezi piese retro în ţinutele actuale


Dacă în alte ţări, precum Franţa sau Italia, buticurile vintage se bucură de o reputaţie foarte bună de decenii, în România abia recent şi-au găsit un public fidel, care pare să fie din ce în ce mai larg.

Tag-uri:

Această tendinţă a fost influenţată, evident, şi de mişcarea ecologistă, care militează pentru dreptul hainelor la o a doua viaţă, mai ales în contextul în care industria modei este al doilea cel mai mare poluator mondial, după industria petrolului. 

Indiferent dacă eşti atrasă de soft glamour-ul pieselor din anii ‘40 sau preocupată de soarta mediului înconjurător, dacă te-ai decis să dai o şansă buticurilor vintage, iată ce ar trebui să ai în vedere ca să le integrezi în ţinute actuale.

O ţinută, nu un costum

Atunci când îţi alegi piese vintage, din buticuri sau de pe diferite pagini online, gândeşte-te cum le poţi combina cu alte piese pe care le ai, astfel încât să obţii o ţinută fluidă, care se înscrie într-o estetică adecvată personalităţii tale. Nu exagera cu piesele vintage şi gândeşte-te bine înainte să pui împreună două sau mai multe astfel de obiecte vestimentare, deoarece nu vei dori să ai o ţinută care poate fi uşor confundată cu un costum de teatru sau film.

De exemplu, dacă îţi cumperi o bluză de mătase cu mânecile bufante, de inspiraţie anii ‘80, nu este obligatoriu să o porţi cu o pereche de jeanși cu o croială specifică aceleiaşi decade. Poţi alege o fustă cu o croială dreaptă sau o pereche de pantaloni ţigaretă. 

Accesoriile sunt importante

Accesoriile vintage pot schimba cu totul aspectul unei ţinute. Indiferent că vorbim despre o broşă cu o camee, o eşarfă cu imprimeu baroc sau o curea metalică, look-ul tău poate căpăta un aer mai romantic şi mai feminin doar prin adăugarea unui simplu astfel de obiect.

Un alt aspect important într-o ţinută de inspiraţie vintage sau cu un vibe retro este parfumul. Pentru că ar trebui să-ţi completeze ţinuta, parfumurile potrivite pentru un look vintage sunt, mai curând, cele clasice. Dacă le preferi pe cele noi, dar care au un vibe retro, poţi alege un parfum precum Mémoire d'Une Odeur, de la Gucci, care evocă discret un aer nostalgic şi în acelaşi timp actual.

Feminitate la superlativ

Anumite obiecte vestimentare nu se demodează niciodată, aşa că, dacă ai noroc, poţi găsi în buticurile vintage piese pe care le vei putea purta şi peste zece ani. Printre aceste clasice, se numără pantalonii palazzo cu talie înaltă, foarte la modă în anii ‘30, fustele şi rochiile midi înflorate, specifice anilor ‘50, cum purta Sofia Loren, sau rochiile din croset, în stilul celor purtate de Twiggy în anii ‘60. Toate aceste piese sunt deosebit de feminine şi pot fi şi foarte elegante, aşa că sunt ideale dacă îţi doreşti un plus de rafinament în garderoba ta.

Nou, dar vintage

Aşa cum probabil ai observat, trendurile actuale se inspiră din moda trecutului, aşa că poţi găsi piese de inspiraţie retro în multe magazine. Dacă îţi doreşti un look de vară cu nuanţe vintage, poţi investi într-un costum de baie din două piese cu un slip cu talia înaltă, în cămăşi din mătase cu fundă supradimensionată, rochii cu croială în A sau pantaloni scurţi cu talie înaltă. Adaugă şi o marinieră clasică, o cămaşă albă din in, o pereche de espadrile clasice, o pereche de tenişi albi, un colier supradimensionat din agate sau turcoaze şi un coş de paie şi ai deja o micro-garderobă perfectă pentru vară, indiferent dacă pleci sau nu în vacanţă. 

Piesele retro pot aduce o notă de strălucire garderobei tale, dar te pot face şi să te simţi mai feminină şi mai delicată. Alese cu grijă şi purtate adecvat, pot ajunge să devină piesele tale preferate şi, de ce nu, o moştenire pentru generaţia următoare.   

Sursă foto: Pexels.com

related posts

Modifică setările cookies