Asta se întâmplă destul de rar, însă, fiindcă, de multe ori, lăsăm pentru dimineață o grămadă de hotărâri care ne influențează starea de spirit tot restul zilei.
Una dintre deciziile pe care trebuie să le luăm are legătură ce ținuta pe care o îmbrăcăm în ziua respectivă. Dacă ți se pare și ție că pierzi o grămadă de vreme alegându-ți hainele în fiecare dimineață încearcă să-ți planifici câteva outfituri din timp.
De aceea, cel mai bine este să-ți faci timp aproximativ o oră din week-end și să-ți organizeze ținutele pentru întreaga săptămână. Așa, ai timp să analizezi și să selectezi hainele care îți plac și în care arăți bine.
Vei avea bucuria de a fi creativă și de a construi outfituri noi, fără stresul timpului sau îndoiala că nu arăți bine.Te vei simți mult mai increzatoare, știind că ținuta a fost studiată și verificată de tine din timp. Așa că:
Triază-ți garderoba
Pentru ca lucrurile să meargă mai ușor, începe cu organizarea garderobei. Selectează ce porți si ce nu. Pune deoparte hainele prea mici, prea mari, vechi sau care nu îți mai plac. Sortează articolele care îți rămân pe categorii: de birou, sport, casual etc. Astfel, vei ști unde și ce să cauți în șifonier. Fă-ți o listă cu lucrurile de care mai ai nevoie.
Fă o analiză a săptămânii ce va urma
Verifică programul săptămânii următoare: întâlniri, programări, deplasări, evenimente. Apoi, verifică prognoza meteo. În funcție de toate datele, alege-ți teme de outfit pentru fiecare zi. De exemplu: luni e zi de rochie, la care adaugi în geantă și câteva accesorii statement, pentru că, după program, trebuie să ajungi și la o piesă de teatru, marți - zi de pantalon și cămașă pentru că ai și programare la notar etc.
Alege-ți și notează ținutele
Cel mai simplu mod de a construi un outfit este să pornești de la orice piesă vestimentară care te atrage și să adaugi în jurul ei. Poate fi o cămașă, o fustă, orice.
Adaugă absolut tot ce trebuie pentru ca ținuta să fie completă: pantalon, cămașă, curea, cercei, pantofi și orice altceva mai e nevoie, astfel încât tu să o îmbraci fără să mai fie nevoie să completezi ulterior.
Notează-le într-o agendă, ca să le poți consulta oricând. Vei observa patternuri de outfituri, pe care le poți aplica și pentru alte ținute. În timp, vei deveni conștientă de stilul tău personal pe care îl vei dezvolta așa cum îți dorești.
Alege două ținute de rezervă
Pe lângă ținutele pregătite pentru toate zilele săptămânii, alege una sau două în plus. Sunt zile în care te poți răzgândi și altele, în care programul se schimbă.
Pont: încearcă să ai, mereu, la îndemână o ținută elegantă casual și una clasică. Te vor scoate din orice situație neprevăzută. Pregătește două cămăși pentru femei, o pereche de jeans clasici, o fustă neagră creion și accesoriile potrivite pentru fiecare dintre ele.
Adaugă accesoriile
Accesoriile îți finisează ținuta. Deci alege-ți cerceii, brățările, ceasul, pantofii, poșeta, eșarfa sau orice mai ai nevoie, din timp. Și ele trebuie să fie la îndemână, alături de întreaga ținută. „Less is more” e regula de bază când vine vorba de accesorii. Pregătindu-le din timp, alegi exact ce se potrivește pentru ținuta respectivă și nu riști să constați de dimineață că nu găsești brățara sau cerceii potriviți.
Fă-ți o listă de cumpărături
În timp ce îți construiești ținutele, notează și ce lucruri îți lipsesc din garderobă. O anume culoare de eșarfă pentru un anume sacou, un anumit model de pantalon sau, poate, rezerve de dresuri subțiri. Astfel, știi exact ce să mai cumperi și pentru ce ținută și nu riști să vii acasă cu piese care nu se potrivesc, sub nicio formă, cu garderoba ta.
Cu un pic de răbdare, acest exercițiu de planificare a garderobei va deveni din ce în ce mai simplu și mai plăcut. În plus, diminețile tale vor fi mai ușoare și mai liniștite.