Secrete de styling cu Mădălina Drăgoi: „Apelați la stiliști, veți scuti bani. Un stilist bun cumpără haine de calitate, durabile, care nu se demodează”
Din 2008 a început să facă pictoriale cu vedete și pictoriale de modă pentru reviste mondene. Prima copertă realizată a fost cu Adelina Chivu. De atunci, Mădălina Drăgoi a realizat sute de ședințe foto atât cu vedete, modele, dar și cu real people în România, dar și pentru publicații internaționale. Ține seminarii de modă în România și în Germania: pe 2 martie, în Berlin, este următorul workshop, iar, de curând, a adăugat în palmaresul de stilist o câștigătoare a premiului Emmy pentru make-up, Bianca Boeroiu. Am stat de vorbă cu Mădălina Drăgoi despre munca sa, importanța hainelor frumoase în viața noastră și ce a însemnat un proiect de styling pentru un laureat Emmy, mai ales că ea nu a mai avut mai mult de 30 de ore să găsească hainele și accesoriile.
Un styling pentru un eveniment Emmy, de asemenea amploare, implică o mare responsabilizare. Resimți această presiune și, dacă da, cum o gestionezi?
Mădălina Drăgoi: O, da! Acest proiect ne-a făcut pe toți cei implicați să trăim emoții total noi! Mai ales că m-am implicat last minute și am coordonat online. Și emoțiile se simt mai ales acum, la câteva zile după ce a câștigat Bianca Boeroiu premiul Emmy pentru machiajele din Wednesday, căci totul a luat amploare. Am realizat că nu te pregătește nimeni pentru un asemenea succes! Și tot taifunul mediatic care s-a declanșat. Și toată atenția. Cred că este copleșitor pentru o persoană care nu este obișnuită să apară în presă des. Este nevoie de echipe de specialiști în comunicare care să susțină un astfel de succes! Sper să se schimbe în bine ceva după asta și pentru artiștii din România care ajung la asemenea performanțe.
Și este nevoie să știi ce să faci cu succesul obținut! Resimt și presiune și responsabilitate, pe lângă bucuria imensă!
Cum gestionezi presiunea?
Îmi fac treaba mea. Mai răspund la interviurile care mi s-au cerut, și mă concentrez să creez noi oportunități. Să mă ocup de activitățile mele zilnice, sunt mama unui băiat de 7 ani.
Ai expus în social media o idee nouă – ca specialiștii din modă și artiștii diverși români să-și unească forțele și să-și potențeze munca…
E loc pentru mult bine. Și mulți artiști nu știu cum să se îmbrace la evenimente publice, sunt chiar stânjeniți, iar mulți designeri au haine superbe care stau poate ascunse în ateliere…
Am îndemnat designerii, stiliștii de modă, make-up artiști, hair-styliști să dea o mână de ajutor celor din industria cinematografică, artiștilor lirici, muzicienilor, actorilor clasici să strălucească pe covorul roșu. Să-i ajute chiar și probono, dacă nu există bugete și au dorința. Să nu le fie frică să dăruiască din talentul lor, să nu le fie frică să experimenteze… Să crească împreună. Toată lumea va avea de câștigat! Și așa te pregătești pentru succes!
Spune-ne trei direcții de care ai ținut cont în alegerea outfitului pentru Emmy Awards Creative Arts 2024?
În primul rând m-am asigurat că rochia și restul ținutei o fac pe Bianca să se simtă confortabil. Pentru mine este extrem de important ca omul pe care îl îmbrac să nu fie stresat din cauză că este un amănunt care-l deranjează (poate nu vrei să expui o anume parte din corp, poate nu poți merge cu tocuri mai mari de 6 cm de exemplu). În al doilea, rând am vrut să aibă o rochie de gală, deosebită, croită pentru corpul ei. În al treilea rând, m-am gândit să fie piese făcute în România. Să fie o șansă și pentru designerii locali acest succes internațional.
Mai adaug faptul că nu am avut mai mult de 30 de ore să găsesc soluțiile și designerii parteneri pentru acest proiect, iar eu am coordonat totul online, fiind în Berlin. Și nu a fost ușor să găsesc un designer care să deschidă mașina de cusut când era în vacanță…
Ce a însemnat acest pas major în cariera ta pentru tine?
O dovadă că pot! Și că sunt trenuri în viață în care vrei să fii. Spre exemplu, în primul minut după ce am postat ținuta câștigătoarei de la Emmy am primit un mesaj de la un artist internațional că vrea să-l consiliez. S-a deschis un portal nou!
Sursa foto: Bianca Boeroiu, arhiva personala
Știu că ai făcut această ținută contracronometru. Dacă ai fi avut mai mult timp la dispoziție, implicit mai mult timp pentru a gândi acest outfit, ce altă alternativă ai fi ales?
Timpul este cea mai prețioasă resursă, într-adevăr. Doar că sunt momente în care timpul nu are răbdare cu tine! Și faci Rai din ce ai! Mi-ar fi plăcut ca Biancăi să i se fi oferit posibilitatea de a avea un fotograf profesionist alături, care să știe cum să jongeleze cu luminile, cu unghiurile… Mi-ar fi plăcut să fi găsit în timp util un cluch metalic auriu, brut… A fost o misiune foarte grea pentru designerii implicați, căci era vacanță, iar Otilia Flonta chiar a încercat să producă… Inițial mi-am imaginat-o într-o rochie verde royal, în stilul anilor 50, care-i pună în valoare ochii – pentru covorul roșu să poarte bijuterii prețioase în aceeași nuanță. Dar timpul nu este pierdut, sigur apare și această rochie de undeva.
Ne poți descrie alte două ținute pe care le ai mai fi creat?
Pe Bianca o văd într-un costum de inspirație masculină, cu pantaloni largi, din lână fină în culoarea untului. Pantofii să fie din lac în nuanță de alb perlat. I-aș fi pus la sacou doar o floare albă naturală. Poate chiar o garoafă albă înflorită. Rujul ar fi fost roșu.
O altă variantă pentru Bianca (și abia aștept să o văd) într-un kimono japonez autentic.
Planul meu să aplic însă aceste idei de styling la următoarele ei apariții publice.
De ce ar trebui să apeleze oamenii la un stilist?
Pentru mai multă încredere în propria persoană. Felul în care ne îmbrăcăm este o carte de vizită, chiar dacă ne interesează asta sau nu. Poate la un moment dat în viață devine relevant cum te îmbraci. Și vrei să-ți atingi potențialul maximum. Și anume să pui în valoare punctele forte, să integrezi într-un mod armonios hainele la care doar visezi. Un alt motiv? Vei scuti bani. Da, un stilist bun cumpără acele piese vestimentare de care ai cu adevărat nevoie, care sunt de calitate, care sunt durabile și nu se demodează în timp. Și te învață să le combini în moduri neașteptate. Nu vei mai bloca bani în hainele pe care nu le porți niciodată. Să lucrezi cu un stilist este un exercițiu de dezvoltare personală, dar trebuie să fii pregătit pentru acest pas. Ca la psiholog, cum le spun eu clienților cu care lucrez la detox de garderobă, cu care merg la cumpărături de haine, cu care fac ședințe foto tip ”star pentru o zi” în care experimentează diverse ținute, machiaje, coafuri.
CREDIT FOTO: AnnaRieke.com, Spaces and Places by Juliane Bennien
Cine apelează de obicei la un stilist de modă?
Atât oameni implicați în viața publică pentru diverse evenimente, dar și real people – oameni care vor o schimbare în bine. Unii au avansat la locul de muncă, alții traversează schimbări precum divorț, ori au slăbit etc. Alții vin după ce au terminat cursuri de dezvoltare personală și vor să îmbunătățească modul în care se îmbracă. Iar unii nu au curaj să se îmbrace cum doresc și găsesc folositoare ghidarea unui specialist…
Care crezi că sunt atuurile unui outfit remarcabil?
Poate o să vă surprindă răspunsul meu. Un outfit remarcabil se potrivește personalității tale și este unic. Nu e există o definiție tip. Și nu este doar copiat dintr-o revistă de modă chiar dacă este la modă. Trebuie să simți hainele, să se contopească cu personalitatea si experiențele tale. Da, ajungi în timp la acest stadiu, dar așa văd eu un outfit remarcabil. Și dacă simți pune o floare naturală în păr sau dacă e un domn, în piept la reverul sacoului. Poartă o bijuterie de familie sau una de la artizani din Asia, dacă îți place să cutreieri lumea… Pune amprenta ta. Am avut în Berlin ocazia să stau de vorbă chiar pe acest subiect cu una dintre muzele *și colecționar a lui Thierry Mugler artista Ashley Scott. Și mi-a spus emoționată. ”Mr. Mugler împărtășea aceeși viziune ca tine despre cum să fii tu bine cu tine și veșmintele potrivite te vor face să strălucești. Să nu fii un umeraș care doar poartă ce e la modă”. M-am simțit onorată, dar mi-am păstrat modestia, să aflu asta.
Spune-ne câteva tipsuri pentru a arăta wow!
Din punctul meu de vedere o femeie arată wow într-o rochie care să-i pună în evidență punctele forte ale siluetei. Eu iubesc rochiile – mi se par cea mai frumoasă invenție în modă.
Ai grijă ca ținuta ta să aibă doar un centru de interes.
Tinutele monocrome sunt o alegere elegantă.
Îmi plac cerceii mari care spun povești. Și care complimentează perfect o rochie simplă.
Atenție compoziția materialelor și la depozitare de acest aspect depinde viața unei piese vestimentare.
Ce planuri ai?
Planul meu este să ghidez cât mai multe persoane să-și găsească stilul personal, să devină femeia visurilor lor sau bărbatul visurilor lor și din punct de vedere vestimentar. O să continui și cu seminariile de modă – offline – următorul este pe 2 martie chiar în Berlinul meu drag dar vor fi și întâlniri online. Le voi anunța pe paginile mele de Facebook și Instagram.Personal voi continua să învăț din călătorii, să descopăr și designeri, artiști, să experimentez stylinguri noi. Acum, de exemplu, alături de artistul vizual din Barcelona Horațiu Lazăr mă specilizez și în street style. Voi promova cât de mult pot prin munca mea și designerii români. Este o energie fantastică și multă pasiune. Cresc. Și mesajul lor merită să ajungă și peste hotare.
Ce te încântă cel mai tare la munca de stilist de modă?
Sincer – strălucirea din ochii oamenilor cu care am lucrat în schimbarea stilului vestimentar și îmi spun spun că viața li s-a schimbat în bine, că au mai mult succes, mai multă încredere în ei. Că au devenit o variantă mai bună a lor, că se iubesc și respectă mai mult. Mă mai încântă și să lucrez cu haine. Să descopăr cele mai frumoase haine posibile în orice loc mă găsesc, să ating țesături noi, să le combin între ele. Să descopăr artizani din toată lumea. Iubesc să cumpăr de la artizani – bijuterii tradiționale, haine tradiționale și să le integrez în ținute moderne. Să duc povestea acelei culturi mai departe în lumea largă.
Iubesc să lucrez cu designeri, cu bijuterii… Să mă contopesc în universul lor creativ și să le duc mai departe mesajele… Visul meu este să creez o fundație sau un hub unde să includ artizani și designeri din toată lumea pe care i-am descoperit.
Ce face o femeie să strălucească în opinia ta? Hainele, atitudinea, starea interioară, naturalețea?
Cu siguranță – toate cele menționate de tine. Ideal este să fie toate în ecuație zi de zi. Însă starea interioară optimă este cea face o femeie să strălucească.
E scump să lucrezi cu un stilist?
Eu aș spune că nu. Deoarece, este o investiție care te ajută pentru tot restul vieții. Iar atunci când reușești să ajungi la să-ți cunoști identitatea stilistică, nu mai cumperi din impuls, ai un dulap mai aerisit. Și experimentezi, devii creativ. Când te îmbraci bine te simți mai bine! Iar unii oameni chiar nu au răbdarea și timpul necesar să investească în a-și construi singuri garderoba.
CREDIT FOTO: AnnaRieke.com, Spaces and Places by Juliane Bennien